Начало / Новини

Интермодалните превози са сред основните приоритети на НКЖИ за следващия програмен период

13 септември 2013 A+AA-
Интермодалните превози са сред основните приоритети на НКЖИ за следващия програмен период

Комбинирането на различни видове транспорт е сред основните приоритети в транспортната политика на Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ). Това стана ясно днес, по време на семинар за журналисти, организиран от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в Русе.

На семинара беше представен проект за модернизация на железопътната линия Русе – Варна, с индикативна стойност 305 714 901,6 евро и обща дължина на железопътното трасе от 232 км. Линията ще осъществи най-пряка връзка между пристанище Русе и пристанище Варна, както и между общоевропейски транспортни коридори VІІ и VІІІ. Реализирането на проекта ще даде възможност за комбиниран превоз на стоки и товари от р. Дунав към Черно море и Турция, и ще подпомогне значително развитието на интермодалния транспорт.

По време на дискусиите беше представен и проект за изграждането на интермодален терминал в Русе, който ще комбинира речен, железопътен и автомобилен транспорт. Общата индикативна стойност за подготовката на проекта е 2 542 579 евро. На 6 март 2013 г. бе стартирана открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Техническа помощ за проект: „Изграждане на интермодален терминал в Северен централен район на планиране в България – Русе”. Изграждането на интермодалния терминал се очаква да бъде възложено в началото на 2015 г.

От НКЖИ заявиха, че ще работят активно за включването на двата проекта в списъка с железопътни проекти за следващия програмен период на Оперативна програма „Транспорт”.

В рамките на обсъжданията от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” представиха проектите „Създаване на речна информационна система в българската част на река Дунав – БУЛРИС” и „Информационна система за управление на корабния трафик /VTMIS фаза 3/”.

В семинара взеха участие заместник-министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров и Антон Гинев, експерти от Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт” и медии.

Презентации от събитието:

pdf.gifЖелезопътната линия Русе-Варна и интермодален терминал Русе.pdf (1.01 MB)

pdf.gifПублично събитие - Обучение на журналисти - Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г.pdf (2.35 MB)

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...