ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Очакваме да усвоим около 1 млрд. лв. по ОП „Транспорт” през 2013 г.

19 септември 2012 A+AA-
 Очакваме да усвоим около 1 млрд. лв. по ОП „Транспорт” през 2013 г.

Прогнозите ни показват, че през следващата година можем да очакваме усвоени средства от около 1 млрд. лв. по Оперативна програма „Транспорт”. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт” Ивайло Московски по време на конференцията „Строителството през 2013 година – перспективи и предизвикателства“, която се проведе днес в София. „Това е сериозен финансов ресурс, който ще бъде инвестиран в транспортната инфраструктура на страната”, допълни министър Московски. 

„Работим активно и за продължаване на реформата в железопътния сектор, като първите резултати вече са налице – Европейската комисия подкрепи нашето предложение БДЖ да стане бенефициент по ОП „Транспорт”, каза Ивайло Московски. „Вярвам, че благодарение на предприетите действия и ускореното модернизиране на железопътната инфраструктура, в най-кратки срокове ще се повиши значително качеството на предлаганата услуга”, допълни той.

Министър Московски отчете, че вече е изцяло модернизирана железопътна отсечка Пловдив – Димитровград. По думите му това е първата в България линия, която позволява скорост от 160 км/ч, а до края на годината ще бъде открит и участъкът Свиленград – турска граница. Друг важен за България проект, който предстои да бъде завършен е строителството на Дунав мост 2 и прилежащата инфраструктура към него.

Вече има подписани договори и се работи по всички железопътни проекти, включени в обхвата на ОП „Транспорт”. Подобно е положението с пътните проекти, а вторият лъч на метрото бе въведен в експлоатация. „Приоритетите ни са до 2020 г. да успеем да завършим изцяло пътното и железопътно направление от сръбската граница до Бургас и от сръбската граница до турската и гръцката граници”, каза министър Московски.

По думите му, в зависимост от финансирането, с което разполагаме, можем да очакваме до 2020 г. да приключим и проектите: модернизиране на жп линията Видин-София в участъка Видин-Руска Бяла; жп линията София-Радомир; възстановяването на проектни параметри на линията Русе-Варна; изграждането на жп възлите в София, Пловдив, Бургас; интермодалните терминали в София, Пловдив и Русе; изграждането на третия метродиаметър; изцяло завършване на АМ “Струма”, АМ “Хемус” и АМ “Черно море”.

 

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...