ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Министър Ивайло Московски: Разплатените средства по ОП „Транспорт” надхвърлиха 1,100 млрд. лв.

2 май 2012 A+AA-
Министър Ивайло Московски: Разплатените средства по ОП „Транспорт” надхвърлиха 1,100 млрд. лв.

Разплатените средства по Оперативна програма „Транспорт" надхвърлиха 1,100 млрд. лв. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на форум за представяне на програмата пред студенти и академична общност.

„Към днешна дата договорените средства са над 3,6 милиарда лева, което означава, че почти 1/3 от парите по договорите, вече са достигнали до бенефициентите", каза министър Московски. Той допълни, че проектите, които се реализират ще помогнат на железопътния транспорт да излезе от тежката криза и ще бъдат предпоставка за привличането на инвестиции чрез по-добрата инфраструктура. „Всичко това означава повече работни места за експерти като вас", каза министърът. 

По думите му много от завършващите студенти вече работят като служители на „Метрополитен", а инженерните специалности стават все по-търсени, както от фирмите-изпълнители, така и от бенефициенти по Оперативна програма „Транспорт". „Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и структурите към него ще продължат политиката си за привличане на млади експерти", подчерта Ивайло Московски. „Искам да изкажа личните си впечатления, че през последните години десетки млади хора дойдоха на стаж при нас, като в последствие ние успяхме да ги задържим, заради качествата, които показаха", допълни той.

Министър Московски изрази надежда, че подобни инициативи за привличане на млади експерти ще да бъдат предложени и от частния бизнес и пожела на участниците във форума в близко бъдеще да намерят своята успешна реализация в България.  

По време на събитието експертите от МТИТС представиха оперативната програма, като заместник-ръководителят на Управляващия орган на ОП „Транспорт" Галина Василева акцентира върху проектите в изпълнение и приоритетите за следващия програмен период. Николай Дечев, началник на сектор в МТИТС обясни на студенти какъв е целият цикъл на подготовка и изпълнение на голям инфраструктурен проект.  Изпълнителният директор на „Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев представи работата по изграждането на софийското метро и какви са плановете за развитието му след 2014 г.

Участие във форума взеха ректорите на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков", на Университетът по архитектура, строителство и геодезия и на Минно-геоложкият университет "Св. Иван Рилски", както и представители от Университетът за национално и световно стопанство .  

Приложения:

ppt.gifПриоритети за следващия програмен период на ОП "Транспорт" 2014-2020.ppt (1.51 MB)

ppt.gifУправление на проекти.ppt (648 KB)

ppt.gifПредставяне на проекта за разширение на софийското метро.ppt (119.92 MB)

Снимки от събитието:

4_M2.jpg2_M3.jpgm4.jpgM_5.jpgM6.jpgM_7.jpgM8.jpgN_1.jpgN2.jpgobshta.jpgB1.jpg

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...