ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Завърши работата на тунелопробивната машина за разширение на метрото в гр. София

2 септември 2011 A+AA-
Завърши работата на тунелопробивната машина за разширение на метрото в гр. София

Тунелопробивната машина приключи работата си на 1 септември 2011 г. По график работата на машината трябваше да приключи на 11.09.2011 г. Изграденият от  машината двупътен тунел е с диаметър 8,43 м с дължина 3,8 км - от надлез „Надежда" до бул. „Патриарх Евтимий". Предстои огромното строително съоръжение да бъде демонтирано в рамките на около два месеца и извадено от изходната шахта, а след това до края на годината на това място ще се възстанови тунела.
Изпълнените от машината тунели са в трасето на Обединена позиция 1 от Етап I на Проекта за разширение на метрото в гр. София - участък „Надлез Надежда - Централна ц.п. гара - пл. Св. Неделя - НДК - бул. Черни връх" с дължина 6,4 км и 7 метростанции.
Към момента, изцяло са изградени конструкциите на метростанциите „Мария Луиза", Централна ж.п. гара" и „Свети Наум", както и тунелите в целия участък. Конструкциите на метростанциите „Лъвов мост", пл. „Света Неделя", „НДК" и „Лозенец" са изпълнени между 70% и 90%, като приключването им е планирано за м. ноември тази година. Започнати са архитектурно-довършителните работи на четири от метростанциите - „Мария Луиза", Централна ж.п. гара", „НДК" и „Свети Наум", които трябва да приключат до края на м. ноември тази година, а на останалите три станции - до март 2012 г.
Изпълнени са 30% от монтажа на релсов път, започнати са монтажните работи на оборудване и е доставено 70% от него. Цялостното изпълнение на строително-монтажните работи е в съответствие с предварително одобрения график и до края на м. август възлиза на около 74%.
Размерът на безвъзмездната финансова помощ за участъка възлиза на 185 милиона евро, финансирани със средства от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г.

_______2.JPG

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...