ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Европейската комисия одобри формуляра за кандидатстване за жп проекта "Пловдив-Бургас"

4 юли 2011 A+AA-

С Решение на Европейската комисия № C(2011)4876 от 01.07.2011 г. е одобрен формулярът за кандидатстване за проект „Рехабилитация на железопътната инфраструктура в участъци от железопътната линия Пловдив - Бургас", който е част от Оперативна програма „Транспорт" за структурна помощ от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд по цел „Сближаване" в България. Решението на Комисията е подписано от Комисаря по регионална политика Йоханес Хаан.

На 19 януари 2011 г. Управляващият орган на ОП „Транспорт" 2007-2013 г. одобри формуляра за кандидатстване за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Национална компания „Железопътна инфраструктура"  за проекта „Рехабилитация на железопътната инфраструктура в участъци от железопътната линия Пловдив - Бургас". Формулярът за кандидатстване, заедно със съпътстващите документи беше изпратен в Европейската комисия за одобрение чрез Централното координационно звено в Министерски съвет на 21 януари 2011 г.

Съгласно европейските изисквания, големите инвестиционни проекти в транспортния сектор на стойност над 50 млн. евро, които кандидатстват за финансиране от европейските фондове, подлежат на оценка и одобрение от Европейската комисия.

С решението на Комисията се одобрява финансиране на проекта в размер на 218 611 929  евро, от които 174 889 543  евро е съфинансирането от Кохезионния фонд на Европейския съюз.

Целта на проекта за рехабилитация на определени участъци от железопътната инфраструктура между Михайлово и Бургас в България е осъществяването на напълно рехабилитирана електрифицирана железопътна линия между основните градски центрове Пловдив и Бургас. След завършването на проекта линията следва да позволи развиването на максимална скорост от 160 km/h, което ще доведе до увеличение на капацитета и значително намаление на времетраенето на товарните и пътническите превози.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...