ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

„Първа копка” за изграждането на речна информационна система на р. Дунав

10 юни 2010 A+AA-

На 14 юни 2010 г., понеделник, ще бъде даден официален старт на проекта „Създаване на речна информационна система в българския участък на река Дунав" (БУЛРИС) - първа фаза. На церемонията ще присъстват министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Александър Цветков и заместник-министър Ивайло Московски, ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт". Изграждането ще се финансира от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Транспорт" и трябва да бъде завършено през 2011 г.

Събитието ще се проведе от 11.30 часа в гр. Русе на пристанище „Русе-център" (до сградата на Изпълнителна агенция „Морска администрация" в града). След официалната церемония журналистите ще могат да се запознаят с ползите и функциите на информационната система от борда на речен кораб. По време на кратката разходка по р. Дунав ще бъде направена презентация и визуализиране на плавателния съд на електронните карти.

Проектът БУЛРИС е включен в приоритетна ос IV на ОП „Транспорт" - „Подобряване на условията за корабоплаване по морските и вътрешни водни пътища" и ще бъде осъществен в три фази в рамките на програмния период до края на 2013 г. ДП „Пристанищна инфраструктура" е бенефициент по проекта. Индикативният бюджет на БУЛРИС е около 30 млн. лева, а на първа фаза - 15 млн. лева.

Проектът БУЛРИС е част от Общоевропейската навигационна информационна система за осигуряване на ефективно и безопасно корабоплаване по вътрешните водни пътища. Изграждането на речни информационни системи във всички участъци на р. Дунав, контролирани от отделните държави, ще позволи създаването на единна навигационна система, която да осигури ефективно и безопасно корабоплаване по една от най-големите речни магистрали в Общността. В българската част на реката все още няма изградена подобна речна информационна система. Това поставя страната ни в неравнопоставено положение спрямо останалите държави в Общността, защото не е включена в общата европейска система за обмен на информация.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...