ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Ръководителят на УО на ОП „Транспорт” Ивайло Московски: Най-големите предизвикателства пред ОП „Транспорт” предстоят

9 юни 2010 A+AA-
Ръководителят на УО на ОП „Транспорт” Ивайло Московски: Най-големите предизвикателства пред ОП „Транспорт” предстоят

На провелото се осмо редовно заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Транспорт" се взе решение да бъде разширен обхватът на програмата.

Форумът бе открит от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт" Ивайло Московски. В своето изказване той представи накратко изпълнението по програмата като обясни, че до този момент има 40 одобрени проекта, което представлява около 30% от общия й бюджет или близо 594 млн. евро. Разбираме, че най-големите предизвикателства стоят пред ОП „Транспорт", но това ни амбицира да работим по-усилено и да поемаме конкретни ангажименти, допълни заместник-министър Московски. 

Представителите от Европейската комисия подчертаха важността на програмата за развитието на инфраструктурата в България. За да бъде успешна реализацията й обаче, трябва да бъде направена равносметка до къде е стигнала работата и какво може да бъде свършено до края на програмния период, допълниха те.

На заседанието бе подчертано, че въпреки множеството ясни сигнали от Европейската комисия и взетите мерки от страна на Управляващия орган в лицето на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, все още липсва реакция от страна на двата големи бенефициента - Агенция „Пътна инфраструктура" и Национална компания „Железопътна инфраструктура".

Друга мярка, която бе препоръчана и приета на Комитета за наблюдение, бе разширението на обхвата на ОП „Транспорт". Бяха включени нови проекти по всички приоритетни оси, като целта е тези, които са най-напред в подготовката, да се реализират с европейски средства. Главният архитект на София Петър Диков представи проекта „Изграждане на автомагистрала „Калотина - София". Той обясни, че общината, съвместно с Агенция „Пътна инфраструктура" вече активно работят по него.  Проектът е с индикативна стойност 350 млн. евро и бе включен в приоритетна ос 2 - „Развитие на пътната инфраструктура по транс-европейските и основни национални транспортни оси".

От докладите на бенефициентите, представени пред Комитета за наблюдение стана ясно, че до края на годината ще бъдат обявени тръжни процедури за железопътната линия „София - Пловдив", автомагистрала „Марица" и VTMIS - система за управление на корабния трафик. Активно се работи и по възможността железопътният проект „Пловдив - Свиленград" да бъде довършен със средства от оперативната програма.

Участниците в заседанието обърнаха внимание на положителните сигнали, свързани с изпълнението на ОП „Транспорт", което бе признато и от ЕК в началото на тази година, когато бе дадена оценка за съответствие на програмата. Дискутираха се и проектите, които са в изпълнение. Работата по разширение на метрото в гр. София е достигнала 35 % от предвидените си дейности. В средата на миналия месец бе направена „първа копка" на железопътната линия „Свиленград - турска граница", а в началото на следващата седмица ще стартира и речната информационна система. Работата по автомагистрала „Тракия" също върви по график.

Днес представителите на Европейската комисия ще направят обиколка на строителната площадка на втория метродиаметър в София, за да видят как се реализира един от най-големите инфраструктурни проекти, финансирани с европейски средства у нас.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...