ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Първият от 20-те нови влака за Линия 3 на метрото вече е в София

12 юли 2018 A+AA-

Строителството на Линия 3 на метрото - Етап I и Етап II, финансирано от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. и Столична община, върви по график. И двата етапа трябва да завършат до края на 2019 г., като Етап I - още през септември 2019 г.

В момента се изграждат два от четирите етапа на Линия 3 на метрото в София, като общата дължина на линията ще бъде 12 км и по нея ще има 12 метростанции.

Строителството на по-голямата част от Етап I започвa през януари 2016 г., а от 2017 г. стартира изграждането и на  станцията на бул. „Владимир Вазов”, както и на Депото за метросъставите. Трасето обхваща бул. „Владимир Вазов” – бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” – Орлов мост – НДК – ж.к. „Красно село” – ж.к. „Овча купел”.

 Етап II започна да се изгражда през лятото на 2017 г. По трасето се строят четири подземни метростанции, а чрез подлезна връзка, от крайната станция ще се преминава под Околовръстното шосе на столицата.

Тя ще има изходи към ж.к. „Овча купел”, квартал „Горна баня” и към предвидената по проект ж.п. гара на линията „София – Перник“.

Етап III и IV са предвидени за изграждане след 2020г.

Към настоящия момент физическият напредък на Етап I е 67%, а в участъците, през които преминала тунелопробивната машина, изпълнението надхвърля 70%. Изградени са над 3 км тунел и в момента тунелопробивната машина се намира на МС „НДК“, като се очаква днес тя да започне тунела към следващата станция на бул. „Патриарх Евтимий“.

Днес кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД Стоян Братоев и представители на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. направиха инспекция на строителните дейности по проекта.

Проверката обхвана новостроящото се метродепо „Земляне” и строителната площадка на метростанцията на булевардите „България“ и „Акад. Иван Гешов“.

Строителството на метродепото е 75 % и по график то трябва да бъде изцяло завършено в края на 2018 година.

В него вече се намира първият от общо 20 нови метровлака, които разполагат с възможност за автономно управление. До януари 2019 г. поетапно ще бъдат доставени всички 20 нови метровлака, финансирани по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Повече за предизвикателствата пред строителството на 3-тия лъч на метрото можете да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=09LrrdGTU5k

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...