ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Първият от 20-те нови влака за Линия 3 на метрото вече е в София

12 юли 2018 A+AA-

Строителството на Линия 3 на метрото - Етап I и Етап II, финансирано от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. и Столична община, върви по график. И двата етапа трябва да завършат до края на 2019 г., като Етап I - още през септември 2019 г.

В момента се изграждат два от четирите етапа на Линия 3 на метрото в София, като общата дължина на линията ще бъде 12 км и по нея ще има 12 метростанции.

Строителството на по-голямата част от Етап I започвa през януари 2016 г., а от 2017 г. стартира изграждането и на  станцията на бул. „Владимир Вазов”, както и на Депото за метросъставите. Трасето обхваща бул. „Владимир Вазов” – бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” – Орлов мост – НДК – ж.к. „Красно село” – ж.к. „Овча купел”.

 Етап II започна да се изгражда през лятото на 2017 г. По трасето се строят четири подземни метростанции, а чрез подлезна връзка, от крайната станция ще се преминава под Околовръстното шосе на столицата.

Тя ще има изходи към ж.к. „Овча купел”, квартал „Горна баня” и към предвидената по проект ж.п. гара на линията „София – Перник“.

Етап III и IV са предвидени за изграждане след 2020г.

Към настоящия момент физическият напредък на Етап I е 67%, а в участъците, през които преминала тунелопробивната машина, изпълнението надхвърля 70%. Изградени са над 3 км тунел и в момента тунелопробивната машина се намира на МС „НДК“, като се очаква днес тя да започне тунела към следващата станция на бул. „Патриарх Евтимий“.

Днес кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД Стоян Братоев и представители на Управляващия орган на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. направиха инспекция на строителните дейности по проекта.

Проверката обхвана новостроящото се метродепо „Земляне” и строителната площадка на метростанцията на булевардите „България“ и „Акад. Иван Гешов“.

Строителството на метродепото е 75 % и по график то трябва да бъде изцяло завършено в края на 2018 година.

В него вече се намира първият от общо 20 нови метровлака, които разполагат с възможност за автономно управление. До януари 2019 г. поетапно ще бъдат доставени всички 20 нови метровлака, финансирани по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Повече за предизвикателствата пред строителството на 3-тия лъч на метрото можете да видите тук: https://www.youtube.com/watch?v=09LrrdGTU5k

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

Стартират обществените поръчки за проектиране и строителство на платното за София на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле +

28 август 2018

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществените поръчки за определяне на изпълнител за проектиране и строителство на платното за София на автомагистрала „Струма“, в участъка Кресна - Крупник. Това е платно в посока Кулата -...

Три ключови жп гари ще бъдат модернизирани със средства от ОПТТИ +

10 август 2018

Три ключови жп гари ще бъдат модернизирани със средства от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 (ОПТТИ). Одобрен е проектът за реконструкция на железопътните гари Подуяне, Искър и Казичене. Общата стойност на проекта е 7,4...

19 оферти за модернизация на жп линията „Елин Пелин – Костенец“ +

6 август 2018

Общо 19 са подадените оферти за трите обособени позиции по проекта за модернизация на жп линията между Елин Пелин и Костенец. Големият брой предложения показва още веднъж, че процедурата се провежда по възможно най-прозрачния начин и при голяма...