ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Министър Петър Мутафчиев се срещна с еврокомисар Данута Хюбнер

8 октомври 2008 A+AA-

На 7 октомври 2008 г., в Брюксел се проведе среща между министъра на транспорта Петър Мутафчиев и комисаря по регионалната политика на ЕК Данута Хюбнер, в която участваха и зам.-министъра на транспорта Весела Господинова и Ръководителя на Управляващия орган на ОП „Транспорт" Нели Йорданова.

По време на срещата министър Мутафчиев е запознал еврокомисар Хюбнер с конкретните дейности и напредъка при подготовката на проектите, предвидени за финансиране от Оперативна програма „Транспорт". Двамата са разговаряли и за предприетите от българска страна конкретни действия и мерки по изпълнението на големите проекти. Транспортният министър е представил на еврокомисар Хюбнер графика за приключването на големите инфраструктурни проекти, финансирани по програма ИСПА. Предвидено е изпълнението им да приключени до края на 2010 г.

Министърът е представил апликационната форма на първия голям проект по ОП „Транспорт" за разширението на софийското метро в отсечката „Х-л Хемус - пътен възел „Надежда", която е придружена с положително становище от JASPERS. Проектът е предвиден да се изпълни до края на 2012 г. и ще бъде финансиран от оперативната програма с бюджет от 185,19 млн. евро. За финансирането на отсечката има сключено споразумение между Управляващия орган на ОП „Транспорт" и „Метрополитен" ЕАД като бенефициент.

Това е първият сериозен старт в Оперативна програма „Транспорт", е заявил министърът като допълва, че проектът е преминал през всички системи на контрол и може да се стартира с конкретната работа по самото строителство на метрото, тъй като своевременно са сключени и договорите с изпълнителите.

Еврокомисарят Данута Хюбнер е изразила загриженост относно забавеното усвояване от страна на България по Програма ИСПА за строежа и ремонта на пътища. Според нея всичко това се отразява и на стартирането пътните проекти, заложени в ОП „Транспорт". Министър Мутафчиев е дал уверението, че властите у нас правят всичко Национална агенция „Пътна инфраструктура" да се превърне в стабилна и надеждна структура за усвояване и управление на европейските средства.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...