ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Ивайло Московски: Наблюдението на корабите в териториалните води на България вече ще е електронно

8 август 2015 A+AA-

Движението и състоянието на корабите, плаващи в териториалните води на България вече ще се следят изцяло по електронен път. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на откриването на бреговия център за управление на трафика в град Бургас.

Гост на церемонията бе министър-председателят Бойко Борисов. По време на събитието пред премиера беше направена демонстрация на функционалните възможности на системата за управление на корабния трафик. Беше показан и Националният център за електронен документооборот в морския транспорт (едно гише). Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че бреговият център ще помага в борбата с контрабандата. Няма как повече да се укрие кораб извършващ контрабанда на гориво, добави той.

Центърът се изгражда в рамките на проект „Информационна система за управление на трафика на плавателни съдове“ (VTMIS), финансиран по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. Стойността на целия проект е почти 40 млн. лева, а изграждането на двата брегови центъра в Бургас и Варна струва около 4 млн. лв.

„С реализирането на проекта България става една от първите държави членки, които изпълняват изискванията на Европейския съюз за безопасност, търсене и спасяване“, заяви министър Московски. В тази област страната ни вече изпреварва и редица европейски държави, които все още не са изградили подобна информационна система.

С изграждането на единна система за наблюдение ще се постигне по-добър контрол на състоянието и движението на корабите, с оглед избягване на аварии, сблъскване, засядане и замърсяване на околната среда. Тя ще улесни комуникацията между различните служби и ще позволи на спасителните екипи да получават информация и да реагират незабавно, когато има бедстващи плавателни съдове, каза Ивайло Московски.

Бреговият център в Бургас ще извършва наблюдение и управление на трафика 24 часа в денонощието. Той е проектиран и изпълнен така, че да бъдат взаимнозаменяеми и при необходимост всеки от тях да може да поеме функциите на другия. В рамките на проекта се създава още Национален център за електронен документооборот в морския транспорт, наречен още „едно гише“. Той позволява всички гранични служби да получават нужната им информация от един източник. Данните, които събират пристанищните власти, ИА „Морска администрация“, „Гранична полиция“, Агенция „Митници“ и санитарните служби, вече ще се въвеждат по електронен път. По този начин заинтересованите институции и бизнеса, ще могат да използват наличната информация. Това ще улесни компаниите, при планиране на посещенията на корабите в пристанищата и товаро-разтоварните дейности в тях.

На събитието присъстваха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, кметът на Бургас Димитър Николов, генералният директор на ДП “Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов, изпълнителният директор на пристанище Бургас ЕАД Диян Димов, както и представители на централната и местната власт.

 

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...