ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Подписани са договорите за проектиране и строителство на проекта за разширение на метрото в град София

27 август 2008 A+AA-
В Министерство на транспорта бяха подписани договори между „Метрополитен" ЕАД, Обединение „Метро Трейс" и фирма „Доуш Иншаат Ве Тиджарет" АД за изграждане на разширението на софийското метро по трасето: „Пътен възел Надежда - Централна ж.п.гара - пл. Св.Неделя - НДК - бул.Черни връх" . Церемонията уважиха министърът на транспорта Петър Мутафчиев, кметът на Столична община Бойко Борисов и ръководителят на Управляващия орган на ОП „Транспорт" Нели Йорданова.

Общинското дружество „Метрополитен" ЕАД е бенефициент на ОП „Транспорт" по приоритетна ос „Подобряване на интермодалността при превоза на пътници и товари". Проектът за разширение на софийското метро е заложен в програмата с индикативен бюджет от 185, 19 млн. евро, от които приблизително 157,4 млн. евро са безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие.

Турската фирма „Доуш Иншаат Ве Тиджарет" АД е спечелила конкурса за проектиране и строителство на отсечката: пътен възел „Надежда", Централна жп гара, площад „Света Неделя", бул. „Патриарх Евтимий", с дължина 3,8 км и 4 метростанции;

Договорът на стойност  329 133 000 лв. бе подписан от страна на „Доуш" от г-н Гьонюл Талу - Председател на Управителния съвет и г-н Бурак Талу - член на Управителния съвет, а от страна на бенефициента подпис положи изпълнителният директор инж. Стоян Братоев.

Обединение „Метро Трейс" бе класирано на първо място от тръжната комисия за проектиране и строителство на отсечката: „Бул. „Патриарх Евтимий" - НДК - бул. „Черни връх" с дължина 2,6 км и 3 метростанции, в т.ч. завършване на изградените преди около 25 г. конструкции на участъка в района на НДК.

Договорът на стойност 141 960 000 лв. бе подписан от Цветан Цонев - упълномощен представител на Обединение „Метро Трейс" и от инж. Стоян Братоев.

Съгласно договорите, двете отсечки за изграждането на втория метродиаметър трябва да бъдат готови до края на 2012 г. Срокът за изпълнение на строителните работи за всяка една от отсечките е 45 месеца.

В своето изказване министър Мутафчиев заяви, че това са първите два договор, които се сключват в България за фактическото изграждане на голям инфраструктурен проект, който ще се финансира от оперативна програма. Днешното събитие доказва, че Управляващият орган на ОП „Транспорт" и бенефициента „Метрополитен" ЕАД имат капацитет да реализират проекти с европейски средства, допълни той.

С Министерство на транспорта в лицето на неговия министър Петър Мутафчиев успяхме да направим конкурс, в който показахме, че милеем за парите отпускани от еврофондовете и парите на българските данъкоплатци, това каза кметът Борисов в своето слово. Той подчерта, че Столична община ще спази своите ангажименти по отношение на изграждането на втория метродиаметър на софийското метро. 

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...