ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Министър Ивайло Московски: Няма да има загуба на средства по ОП „Транспорт“ към края на 2014 г.

1 декември 2014 A+AA-
Министър Ивайло Московски: Няма да има загуба на средства по ОП „Транспорт“ към края на 2014 г.

Ускоряваме работата по ОП „Транспорт“ 2007 – 2013 г. и полагаме максимални усилия за отваряне на новата програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на дискусионен форум на тема „Строителството през 2015 г. – перспективи и предизвикателства. Възможностите през новия програмен период 2014 – 2020“, организиран от Камарата на строителите в България. По думите му се установяват закъснения по повечето проекти, които инспектира през последните седмици.

„Няма да има загуба на средства по ОП „Транспорт“ към края на 2014 г., но през 2015 г. трябва да дадем всичко от себе си, за да постигнем максимално разплащане“, каза Ивайло Московски. Според него въпреки всичко е възможно да се стигне и до евентуална загуба в края на следващата година. Към момента метрото остава един от най-успешните проекти. Строителството на двете отсечки – до летище София и до Бизнес парка в Младост 4, се движи в срок и се очаква да приключи до края на месец април. За подземната железница са отделени около 400 млн. евро през следващия програмен период, с които да се изгради участъка на третия метродиаметър от бул. Янко Сакъзов до Красно село.

Средствата за пътна и жп инфраструктура ще бъдат разделени по равно през новия програмен период, като за всяка ос ще има по 673 млн. евро. „АМ „Хемус“ е приоритет и тя задължително ще бъде построена. Това е въпрос, по който няма дискусии“, каза министър Московски. В момента се преговаря с Европейската комисия първата отсечка от нея – от Ябланица до пътя Ловеч – Плевен да бъде включена като резервен проект в ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, заедно с тунела под връх Шипка. Към момента Комисията счита, че основен приоритет е изграждането на лот 3 на АМ „Струма“. „Ще търсим и други варианти на финансиране, но няма да се откажем от АМ „Хемус“, заяви транспортният министър.


В железопътния сектор ще се работи за цялостната модернизация на линията Пловдив – Бургас, както и на трасето сръбска граница – София – Септември. Предвижда се частта от Елин Пелин до Септември да се финансира по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, а остатъкът от линията до Драгоман – по Механизма за свързана Европа.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...