ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Продължава работата по проектите, изпълнявани по Оперативна програма "Транспорт"

15 август 2014 A+AA-
Продължава работата по проектите, изпълнявани по Оперативна програма "Транспорт"

Приблизително по 100 млн. лв. трябва да бъдат разплащани всеки месец, за да постигнем 100% изпълнение на ОП „Транспорт“. Това стана ясно по време на пресконференцията за представяне на екипа и приоритетите на служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова. По думите й целта е постижима, но следващите месеци трябва максимална активизация на строителите и бенефициентите. Към момента по ОП „Транспорт“ са разплатени повече от 2,5 млрд. лв., което е над 63% от бюджета на програмата. За да се постигне 100% изпълнение до края на 2015 г. трябва да бъдат разплатени още около 1,5 млрд. лв.

„Първата ми основна задача е да не допуснем загуба на средства по ОП „Транспорт“ към края на 2014 г.”, каза министър Николина Ангелкова. Съгласно правилата на ЕК, до края на 2014 г. трябва да бъдат възстановени още 82 млн. евро, за да не бъдат загубени средства по програмата. С тях ще бъде достигнат общият размер от близо 1 млрд. евро - само европейско финансиране. На този етап прогнозата на Управляващия орган на програмата е, че тази сума ще бъде надвишена и че няма опасност от загуба на средства по ОП „Транспорт” към края на 2014 г.

„От понеделник стартираме спешни проверки на място на всички високорискови проекти, които се изпълняват по ОП „Транспорт“, каза министър Ангелкова. Ще бъдат инспектирани жп линиите „Септември – Пловдив” и „Първомай – Свиленград”, строителството на които възлиза на 300 млн. евро. Проверки са предвидени и на АМ „Марица” и АМ „Струма”, които са с обща индикативна стойност от 150 млн. евро.

 „В момента е разгара на строителния сезон и следващите два месеца ще са решителни за цялостното изпълнение на програмата“, допълни Николина Ангелкова. По думите й няма забавени плащания, като ОП „Транспорт“ е единствената оперативна програма с преки плащания към изпълнителите. Към момента всички преведени пари на големите ни бенефициенти НКЖИ и АПИ са стигнали до строителите, като за АПИ сумата е малко над 1 млрд. лева, а за НКЖИ – над 472 млн. лева.

Другият основен приоритет в работата по европейските проекти на новия екип на министерството ще бъде подготовката и одобрението на новата ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. „Към момента списъкът с проекти, предложени по нея, в пъти надвишава наличния финансов ресурс. По тази причина е нужна внимателна приоритизация на база техническа готовност, за да започне изпълнението на обектите максимално бързо“, обясни министър Ангелкова. Вече са получени и първите официални коментари от ЕК и ревизираният вариант на програмата ще бъде изпратен в Брюксел до 20 дни. Активно ще се работи и по Инструмента за Свързана Европа (Connecting Europe Facility), по който страната ни може да разчита на 350 млн. евро в следващите 3 години.

 

 

 

 

 

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...