ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Заместник-министър Петър Киров даде старт на модернизацията на Централната жп гара София

3 април 2014 A+AA-

Над 62 млн. лв. ще бъдат инвестирани в модернизацията на Централна жп гара София. Това каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров по време на официалната церемония за старт на строителните дейности по гаровия комплекс. На събитието присъстваха и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура” Милчо Ламбрев, представители на изпълнителя ДЗЗД „Обединение ГБС-Централна гара София” и други.

„Гарата е построена преди повече от 40 години и оттогава до днес не е направен нито един съществен ремонт на приемното й здание”, каза заместник-министър Петър Киров. Той добави още, че модернизацията на Централната жп гара в София е част от последователната програма на МТИТС за усъвършенстване на интермодалността и железопътната инфраструктура.

„Приближаваме 60% финансово изпълнение на Оперативна програма „Транспорт. Към днешна дата са платени почти 2,3 млрд. лв. на бенефициентите”, съобщи Петър Киров.

В края на официална церемония, заместник-министър Киров постави в капсула на времето послание за бъдещите поколения, което след завършване на проекта ще бъде изложено в музея на НКЖИ.

След рехабилитацията, Централна гара София ще бъде напълно архитектурно обновена, отговаряща на изискванията за енергийна ефективност. Предвижда се подмяна на дограмата – прозорци и врати, пожарно обезопасена, инсталационно осигурена, с възможности за получаване на услуги от първа необходимост, както и такива за приятен престой на територията на приемното здание с топли и удобни чакални. До всички нива на гаровия комплекс ще се осигури достъп на лица с намалена подвижност.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...