ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Зам.-министър Петър Киров участва в публичното представяне на идейния проект на лот 3 на АМ „Струма“

11 март 2014 A+AA-
Зам.-министър Петър Киров участва в публичното представяне на идейния проект на лот 3 на АМ „Струма“

Изграждането на третия лот на АМ „Струма“ е един от най-тежките и сложни инфраструктурни проекти, които са строени на територията на нашата страна. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров по време на публичното обсъждане на идейния проект за пътния участък, което се проведе в Университета по архитектура, строителство и геодезия. В срещата участие взеха и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, изпълнителният директор на Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти” Асен Антов, представители на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт“, на Агенция „Пътна инфраструктура“, преподаватели и др.

„Проектът е съгласуван с редица европейски институции и повечето принципни въпроси вече са решени“, каза Петър Киров. По думите му, въпреки голямата стойност на тунела, който ще бъде изграден при Кресненското дефиле, на този етап не съществува друга алтернатива. „След завършването на този сложен инфраструктурен проект, той ще бъде гордост за пътното строителство на България“, допълни той.

В рамките на събитието бяха представени някои от техническите решения. Трасето ще бъде разделено на три подучастъка. Първият ще е от гр. Благоевград до Крупник и ще е с дължина от около 21 км. Два километра от тях ще бъдат тунел (наречен "Железница") с по две ленти във всяка посока. Цената на изпълнението ще бъде около 200 млн. лева.

Вторият подучастък е разделен на два подлота, единият, от които е най-тежкият и обхваща изграждането на тунел с обща дължина от над 15 км. Индикативната стойност на съоръжение е около 1.1 млрд. лв.

Третият подучастък от Кресна до Ново Делчево е наземен, като неговата дължина ще бъде около 23 км. Сумата за неговото изграждане е около 200 млн. лв.

Предвижда се на новата магистрала да бъдат обособени 6 площадки за отдих и 3 хеликоптерни площадки, които да се използват в случай на аварии, както и център за управление на тунелите и център за управление на цялата магистрала.

Очаква се търговете за изпълнение по всички участъци да започнат най-късно до средата на следващата година. Проектът има одобрена апликационна форма, част от която е доклада по ОВОС и Оценката на съвместимостта с НАТУРА и ще се финансира по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г.

43_2.jpg

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...