ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / ОП „ТРАНСПОРТ И ТРАНСПОРТНА ИНФРАСТРУКТУРА“ 2014-2020 Г. / Новини

До един месец ще бъде открит първият проект, финансиран по ОПТТИ 2014 - 2020 г.

30 юни 2016 A+AA-

Още една метростанция и 1,3 км нови метролинии ще бъдат пуснати в експлоатация до края на месец юли. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на инспекция на проекта за разширение на втория метродиаметър. Новата отсечка с една метростанция е завършена и в момента се извършват тестови изпитания на всички съоръжения и системи по трасето. Министър Московски, кметът Йорданка Фандъкова и инж. Стоян Братоев пропътуваха разстоянието между новоизградената МС „Витоша” и МС „Джеймс Баучер”.

„При реализацията на тази част от проекта ни се наложи да приложим голяма гъвкавост за да осигурим необходимите средства от Оперативна програма „Транспорт“, каза министър Московски. Той посочи, че при встъпването в длъжност през 2014 г. „Метрополитен“ ЕАД са имали тежки финансови затруднения, поради отказ на предишното правителство да финансира отсечката от оперативната програма. „Разделихме проекта на 2 части, като едната финансирахме от стария програмен период, а втората фаза се финансира от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, допълни министърът.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова обясни, че до десет дни в участъка ще започне движение на влакове без пътници, което е последната фаза преди въвеждането на обекта в експлоатация. Очакваният ефект, след пускането на новата отсечка, е пътниците, използващи метрото да се увеличат с над 20 000 пътници дневно. По този начин общият брой пътуващи в работен ден ще достигне 350 000.

Изпълнител на проект “Разширение на Линия 2 от МС "Джеймс Баучер" до МС "Витоша" е Обединение "Метро Черни връх – 2013". Общото финансиране по двете програми е на стойност малко над 41 млн. лева, от които 19,5 млн. лева са осигурени от ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. и 22,1 млн. лева от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г.  След завършването на проекта общата дължина на метрото е 40 км с 35 метростанции.

 

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...