ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно

17 декември 2018 A+AA-

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански.

Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“

С финансиране от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014–2020 г. и държавния бюджет за по-малко от две години и половина беше изграден изцяло нов автомагистрален път.

Срокът за завършването на отсечката беше пролетта на 2019 година, но строителството завърши предсрочно.

В по-голямата си част трасето на автомагистралата се развива успоредно на р. Струма и сега съществуващия път Е-79, който изцяло се запазва.

Изградени са два пътни възела – при с. Струмяни и при гр. Сандански. В участъка има 11 големи съоръжения, четири площадки за отдих, няколко пресичания на местни и селскостопански пътища, бетонови и стоманобетонови подпорни стени, надлези и подлези, и множество пресичания на инженерни мрежи и комуникации.


Лот 3.3. на АМ „Струма“ може да се нарече и първата „умна магистрала“ в България, в която още по време на строителството са поставени т.нар. „интелигентни транспортни системи“. Чрез тях в реално време ще се следи трафика и пътната обстановка, ще се измерва теглото на преминаващите превозни средства, за да може да се санкционират претоварените тежкотоварни машини.

Електронни информационни табла ще показват актуални данни за метереологичната обстановка и евентуални инциденти на пътя.

На церемонията по откриването присъстваха министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков,  министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов, народни представители, кметове и други официални лица.

Транспортният министър подчерта, че до момента са изградени 93 км от автомагистралата до Гърция, а срокът за строителството на оставащите 57 км е 2023 г.

Изграждането на участъка в детайли от самото начало на строителството можете да проследите тук: www.youtube.com/playlist?list=PLGW7NqtxOR-wxS8Zxi0obXj4ZbCprS64l

 

 

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Строителството на Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански стъпка по стъпка +

11 декември 2018

За по-малко от 2 години и половина е на път предсрочно да приключи строителството на Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански с дължина 23,6 км. На 30 август 2016 г. стартира изграждането на Лот 3.3. „Кресна...