Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020

Министър Московски присъства на откриването на участъка Стара Загора – Нова Загора на магистрала „Тракия“

1 юли 2012
Министър Московски присъства на откриването на участъка Стара Загора – Нова Загора на магистрала „Тракия“

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски присъства на официалното откриване на участъка от Стара Загора до Нова Загора на магистрала „Тракия“. Отсечката е една от най-важните пътни връзки към българското Черноморие и е част от проекта „Доизграждане на автомагистрала „Тракия лот 2, 3 и 4”, финансиран по оперативна програма „Транспорт“.

Строителството на участъка "Стара Загора-Нова Загора" започна през юни 2010 година и е завършено предсрочно. Проектът е на стойност около 137,8 милиона лева.

По повод откриването на новия участък от автомагистрала „Тракия, министър Московски коментира, че вече е изпълнен над 90% и третият лот от Нова Загора до Ямбол. „Надявам се до края на юли да успеем да завършим цялото трасе до пътен възел Петолъчката“, казо още Ивайло Московски. Строителството на тази отсечка започна през август 2010 година.

60 процента напредък е постигнат в изпълнението на Лот 4 "Ямбол–Карнобат". Проектът е на стойност 209, 6 милиона лева, а изграждането стартира през октомври 2010 година.

Досега по Оперативна програма „Транспорт“ са договорени 94 % или почти 1,9 млрд. евро. Изплатени са над 31% или почти 625 млн. евро. 11 големи инфраструктурни обекта са в процес на изпълнение.

На церемонията по откриване на новия участък на магистрала „Тракия“ присъстваха еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хаан, президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов, министри.

5_M2.jpg 3_M3.jpg  2_M4.jpg  1_M6.jpg