Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020

Министър Ивайло Московски връчи акт 15 за проекта Пловдив-Свиленград на премиера Бойко Борисов

22 декември 2011
Министър Ивайло Московски връчи акт 15 за проекта Пловдив-Свиленград на премиера Бойко Борисов

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски връчи днес акт 15 за жп отсечките Крумово - Първомай и Първомай - Димитровград на министър-председателя Бойко Борисов. Двамата участваха в тестовете по жп линията Пловдив - Свиленград, които имат за цел да изпробват трасето и контактната мрежа при скорости от 160 км/ч. Официалните лица, сред които бяха и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, пътуваха с високоскоростна мотриса от гара Крумово до гара Първомай.

По време на тестовете бе развита скорост от 165 км/ч, а отсечката от 37 километра бе взета за 20 минути. Преди модернизацията на жп линията това разстояние се е изминавало средно за час. „След 2013 г. България може да кандидатства за 300 млн. евро финансиране от Европейския съюз, което възлиза на над 100 нови влака, които да се движат по модернизираните отсечки", каза министър Ивайло Московски. Той допълни, че през 2014 година цялата линия от Пловдив до турска/ гръцка граница ще бъде обновена и разстоянието ще се взима за около 1 час и 15 минути.    

Проектът "Електрификация и реконструкция на железопътната линия Пловдив - Свиленград - турска/гръцка граници" е най-големия инфраструктурен проект на Национална компания „Железопътна инфраструктура". Наричан е преходен с мостово финансиране - от програма ИСПА към Оперативна програма „Транспорт". Проектът предвижда реконструкция на една от най-старите жп линии в България, като скоростта ще бъде завишена на 160 км/ч за пътнически влакове и 120 км/ч за товарни влакове. Контактната мрежа и сигнализацията ще позволяват линията да се използва и от влакове с накланящи се кошове, които могат да е движат до 200 км/ч.

Към днешна дата е завършена на 99% работата по първа фаза (Крумово-Първомай), която се изпълнява от гръцката компания "Терна", и на 95% по втора фаза (Първомай - Димитровград), която се строи от италианската "Асталди". Остатъкът от трасето от Димитровград до Свиленград ще бъде финансирано по Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г. като вече е стартирала тръжната процедура за избор на изпълнител. Очаква се до лятото на 2012 да бъде завършена и отсечката Свиленград-турска граница.

kp2.jpgkp11.jpg