Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020

Усвоени са над 893 милиона лева от ОП „Транспорт”

15 декември 2011
Усвоени са над 893 милиона лева от ОП „Транспорт”

Сумата на сертифицираните плащания по Оперативна програма „Транспорт" възлизат на над 893 милиона лева или 23 % от бюджета на програмата. Това съобщи днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на годишния форум за представяне на напредъка в изпълнението на програмата. „На практика това са реално усвоените средства, които са преминали през целия етап на проверка и одобрение - на национално и на европейско ниво", допълни той.

По думите му продължава доброто темпо на работа, което бе наложено през последните две години. До този момент по програмата са сключени договори за безвъзмездна финансова помощ за над 3.407 милиарда лева, което е около 87 % от бюджета й. На бенефициентите са изплатени над 830 милиона лева, което представлява над 20 % от предвидените средства. „Всички тези резултати нареждат Оперативна програма „Транспорт" на едно от първите места по договорени и разплатени средства, от всички оперативни програми в България", съобщи Ивайло Московски.

Според него се запазва традицията всяка година да е по-добра в изпълнението по оперативната програма от предходните. Само през 2011 г. е предоставена безвъзмездна финансова помощ е в размер на над 2.150 милиарда лева или почти два пъти повече от периода 2007-2010 г. През годината на бенефициентите са изплатени над 617 милиона лева или почти три пъти повече от периода 2007-2010 г., каза още министърът.

По време на форума бяха представени и последните решения, които Комитетът за наблюдение на програмата взе на последното си заседание. 110 милиона евро ще бъдат прехвърлени от приоритетна ос 4 (подобряване на корабоплаването) към ос 3 (подобряване на интермодалността при превоза на пътници и товари). С тези средства ще бъде финансирана рехабилитацията и модернизацията на Централна жп гара в София и разширението на столичното метро до аерогарата. Изпълнителният директор на „Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев съобщи, че тръжната документация за поръчката е готова и вече е изпратена в Държавен вестник за публикуване.

В рамките на събитието всеки от бенефициентите на ОП „Транспорт" представи напредъка в работата по проектите, които изпълнява. От презентациите стана ясно, че работата по голяма част от проектите е в много напреднала фаза. От месец октомври вече е в експлоатация новоизграденият пътен възел при Стара Загора. Той е част от проекта „Доизграждане на АМ „Тракия" лот 2, финансиран по програмата. През лятото на следващата година предстои да завърши проектът за изграждане на ж.п линията „Свиленград - турска граница", лотове 2 и 3 на  "Тракия", както и новите отсечки на софийското метро (от Надежда до бул. Черни връх и участъците от Надежда до Обеля и от Младост 1 до Цариградско шосе).

Участие в годишния форум за представяне на напредъка в изпълнението на Оперативна програма „Транспорт" за 2011 г. взеха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в Народното събрание Иван Вълков, заместник-кметът на Столична община Любомир Христов, ръководствата на бенефициентите, депутати, експерти, представители на неправителствени организации и др. 

Презентациите от Годишния форум на ОП "Транспорт" 2007 - 2013 г. са публикувани в секция "Аудио визуални материали", подсекция "Презентации".

Снимки от събитието:

major4.jpg1_major7.jpgmajor6.jpg