Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020

Премиерът Бойко Борисов и министрите Ивайло Московски и Томислав Дончев, заедно с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, посетиха строителната площадка на втория метродиаметър на метрото в София

14 октомври 2011
Премиерът Бойко Борисов и министрите Ивайло Московски и Томислав Дончев, заедно с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, посетиха строителната площадка на втория метродиаметър на метрото в София

На 13.10.2011 г., министър-председателят Бойко Борисов и министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, заедно с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу посетиха строителната площадка на втория метродиаметър в София.
Официалната делегация на Европейската комисия разгледа новоизграждащия се „Античен комплекс Сердика", който беше разкрит по време на строителните работи по разширение на метрото в София в участъка „Пътен възел Надежда - Централна ж.п. гара - Св. Неделя - НДК - бул. Черни връх". Проектът се финансира от Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г., чийто Управляващ орган е дирекция "Координация на програми и проекти", Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
За да бъдат запазени археологическите находки, разкрити при изкопните работи, проектът бе преработен, а станцията на метрото, която се намира при ЦУМ, бе изградена по специален метод и се намира под нивото на античния комплекс.
Към момента по проекта за разширение на метрото в София в участъка „Пътен възел Надежда - Централна ж.п. гара - Св. Неделя - НДК - бул. Черни връх" е приключило изпълнението на конструктивната част на тунелния участък, като тунелопробивната машина достигна изходната шахта на бул. „Витоша" на 30 август 2011 г.
Метростанция 5 и метростанция 6 са завършени изцяло конструктивно. Изпълняват се архитектурни и инсталационни работи, като приключването им е планирано за края на месец ноември тази година. Предстои монтаж на асансьорите и ескалаторите.

1_M2.jpgM3.jpgM4.jpg