Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020

Министър Ивайло Московски и премиерът на Южна Корея посетиха разкритата археология от новоизграждащия се „Античен комплекс Сердика"

28 септември 2011
Министър Ивайло Московски и премиерът на Южна Корея посетиха разкритата археология от новоизграждащия се „Античен комплекс Сердика"

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България Ивайло Московски и премиерът на Южна Корея Ким Хуан-сик посетиха днес разкритата археология от новоизграждащия се "Античен комплекс Сердика".
По време на обиколката министър Ивайло Московски каза, че се надява ползотворните връзки между България и Южна Корея да продължат да се развиват. Премиерът Ким Хуан-сик разгледа с интерес разкопките, а изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев го запозна с техническите особености на проекта.
Археологическите находки в „Античен комплекс Сердика" бяха открити при строителните работи по проекта за разширение на метрото в София в участъка „Пътен възел Надежда - Централна ж.п. гара - Св. Неделя - НДК - бул. Черни връх", който се финансира от Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г.
За да бъдат запазени археологическите находки, разкрити при изкопните работи, проектът бе преработен, а станцията на метрото, която се намира при ЦУМ, бе изградена по специален метод и се намира под нивото на античния комплекс. 

M2.jpg3_3.jpg