Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020

Подписват договора за финансиране на етап ІІ от проекта за разширение на софийското метро

21 февруари 2011
На 22.02.2011 г. от 10,30 часа в зала № 5 на Столична община, в присъствието на кмета на гр. София Йорданка Фандъкова, ще се подпише договор между Управляващия орган на ОП "Транспорт" и „Метрополитен" ЕАД за финансиране на Етап ІІ на проекта за разширение на Софийското метро.

Етап ІІ на проекта включва цялостното строителство  за следните два участъка:

Лот 1 - участък от Линия 2 „ж. к. Обеля - ж. к. Надежда - Пътен възел Надежда", с дължина 4,2 км, 4 метростанции и буферен паркинг под бул.Ломско шосе;

Лот 2 - участък от Линия 1 „ж. к. Младост 1 - Младост 3 - бул. Цариградско шосе" (част от трасето „Младост - Дружба - Летище"), с дължина 2,5 км, 2 метростанции и голям буферен паркинг под бул.Цариградско шосе.

Участъците от Етап ІІ на проекта са с общ размер на инвестициите 311 млн.евро, в т.ч. 250 млн.евро от ОП "Транспорт" - 200 млн.евро от Кохезионния фонд на Европейския съюз, 50 млн.евро от Националния фонд и 61 млн.евро съфинансиране от Столична община. Договорът включва финансиране на СМР, доставка и монтаж на релсов път и оборудване за системите за управление и функциониране, както и на 18 метровлака за извършваните разширения на метрото.

От името на Управляващия орган договорa ще подпише Ръководителят на Управляващия орган на ОП "Транспорт" и заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. От името на Бенефициента Метрополитен ЕАД, договорът ще се подпише от Изпълнителния директор ст.н.с, д-р, инж. Стоян Братоев.