Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020

86 % от строителството на жп отсечката Скутаре – Оризово е напълно изградена

27 ноември 2018

86 % от модернизацията на жп отсечката Скутаре – Оризово е завършена. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на инспекцията на проекта. 26-километровият участък между Скутаре и Оризово ще бъде завършен в началото на следващата година, допълни министърът.

Росен Желязков коментира, че през двата програмни периода на оперативната програма са завършени над 70% от строителните дейности по направлението от София до Бургас. “По-голяма част от работата по жп трасето е изпълнена. Остава по-трудната и по-важната задача от гледна точка на пътниците – да бъде подобрен комфортът и да се намали времето за пътуване”, посочи Желязков. По думите му, за да бъде използван рационално целят капацитет на жп линията София – Бургас е необходимо закупуването на нови мотрисни влакове, с което ще се намали времето за пътуване под 4 часа. Според транспортния министър до тогава за клиентите на БДЖ трябва бъдат осигурени по-чисти и по-уютни условия, в рамките на наличния подвижен състав.

По време на проверката министър Росен Желязков беше придружаван от генералния директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Красимир Папукчийски. Двамата посетиха още жп гарите Белозем и Оризово, които също са обновени в рамките на проекта.

Проект „Рехабилитация на железопътен участък Скутаре-Оризово“, който е част от втората фаза на проект „Рехабилитация на железопътната инфраструктура по жп линията Пловдив – Бургас“ е финансиран от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 – 2020“. Отсечката Скутаре – Оризово е с дължина 26 км и нейната рехабилитация е на стойност 70 млн. лева. Изпълнението на обекта предвижда проектиране, укрепване на земното платно, полагане на нов железен път, изграждане на нова контактната мрежа в участъка Скутаре – Оризово, работи по системи за осигурителна техника и телекомуникации, рехабилитация на технически сгради и приемни здания на жп гарите Маноле и Белозем, както и жп спирка Опълченец.