Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020

Министър Алексиев: България прави значителни стъпки към подобряване на условията за корабоплаване

22 март 2017
Министър Алексиев: България прави значителни стъпки към подобряване на условията за корабоплаване

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев и европейският координатор за коридор „Рейн – Дунав“ Карла Пейс пуснаха на вода днес първият по рода си хидрографски кораб за обследване на река Дунав. Корабът е собственост на ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“ и е построен в рамките на проект „Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по р. Дунав – фаза 2“.

„Това е първият специализиран кораб от този вид, който ще се движи под български флаг. Апаратурата, с която разполага, позволява да се предвидят потенциални изменения в корабоплавателния път на реката и съответно да се реагира, преди да е нужно спиране на движението“, каза министър Алексиев.

По думите му, през последните няколко години България е направила значителни стъпки към подобряване на условията за корабоплаване. Общата стойност на инвестираните средства за миналия програмен период на ОП „Транспорт“ е 40 млн. лева. „За нас е от изключително значение включването на река Дунав като част от коридор от основната мрежа „Рейн - Дунав“ и съответно подготовката на изчерпателни проучвания и работен план за коридора. Действията на МТИТС са насочени към модернизация на пристанищната инфраструктура, постигането на оперативна съвместимост, внедряване и надграждане на системи за речни информационни услуги“,

„Трябва да подчертаем важността и на европейската помощ по линия на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, каза Христо Алексиев. „През този програмен период европейските средства ще бъдат насочвани към елиминиране на тесните места в българския участък на р. Дунав, в това число удълбочаване, изграждане на буни, укрепване на бреговете и закупуване на техника за поддържане на корабоплавателния път“, допълни той. „Скоро стартирахме две обществени поръчки – едната е свързана с доставката на още един специализиран кораб за маркиране на корабоплавателния път по р. Дунав. Втората поръчка е за драгиране на критичните участъци от реката, с цел да бъдат запазени проектните дълбочини според препоръките на Дунавската комисия. Очаквам до средата на годината да има реални резултати по тези две направления“, посочи министър Алексиев.

Проект „Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по р. Дунав – фаза 2“ се финансира от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020. Общата стойност на инвестицията е в размер на  6 146 508 лв.

7.JPG  6.JPG  5.JPG  8.JPG