Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020

Ивайло Московски: Полагаме максимални усилия да изградим конкурентна пътна и жп инфраструктура

28 май 2015

Полагаме максимални усилия да изградим конкурентна пътна и жп инфраструктура по трансевропейските транспортни коридори. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, по време на пускането в експлоатация на Лот 2 на автомагистрала „Марица“. На церемонията присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, директорът на Главна дирекция „Регионална и урбанистична политика“ на ЕК Витория Алиата, заместник министър-председателят и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, депутати, представители на местна власт и др.

Министър Ивайло Московски заяви, че средствата предоставени от Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г. за строителството на Лот 2 са над 146 млн. лв. и след пускането на тази част от АМ „Марица“ трафикът в този участък ще се увеличи с около 13%. Лот 1 „Оризово – Димитровград“ е с дължина 31 км и се очаква да бъде завършен през октомври тази година, когато в експлоатация ще бъде въведена цялата магистрала, допълни той.

„При стъпването ми в длъжност заварих голямо забавяне в изпълнението на всички проекти, финансирани по Оперативна програма „Транспорт“, заяви министър Ивайло Московски. Полагаме максимални усилия да бъдат наваксани закъсненията и програмният период да завърши успешно, уточни той.

Днес, заедно с премиера Бойко Борисов проверихме проекта за модернизация на жп линията Пловдив – Свиленград, посетихме жп гара Димитровград и недоизграденият жп надлез в района на водната кула в града, който е на стойност 7.5 млн. лв., допълни министърът. Той обяви, че проектът е в напреднала фаза на готовност и скоро ще бъде приключен. Очаквам с изграждането на пътната и жп инфраструктура да се създадат предпоставки за развитието на бизнеса и икономиката, каза още министър Ивайло Московски.

По рано днес министър Ивайло Московски заедно с премиера Бойко Борисов присъстваха на откриването на завода за автомобилни уплътнения в Стара Загора, инвестиция на стойност 20 млн. лв.

Проектът „Изграждане на АМ „Марица“ лот 1 и лот 2” е на стойност 390 млн. лв., осигурени от Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г. Част от новата отсечка на АМ "Марица" е пътен възел „Димитровград“, който е най-големият в Южна България, тип „пълна детелина“. При него се осъществява пресичането на две нива на автомагистралата с международния път Е-85 Димитровград – Хасково. На 34-километровия участък има изградени още над 25 съоръжения, по-големите от които са пътните възли Симеоновград и Тополовград и моста над р. Харманлийска.