Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020

Министър Московски направи инспекция на строителството на столичното метро до Летище София

27 февруари 2015
Министър Московски направи инспекция на строителството на столичното метро до Летище София

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, заедно с кметът на София Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД инж. Стоян Братоев инспектираха днес строителството на столичното метро в участъка до Летище София. Те направиха тестово пътуване от летището до Цариградско шосе.

„Като Управляващ орган министерството продължава да подкрепя, бих казал най-успешния проект - столичното метро. Радвам се, че и Летище София всъщност става един своеобразен мултимодален транспортен център с довеждащ автомобилен и метро транспорт", каза Ивайло Московски по време на инспекцията. „Дано икономиката на държавата да тръгне в правилната посока с по-голям растеж, за да напълним със съдържание инфраструктурата, която изграждаме", заяви министърът.

„Статистиката за метрото е безспорна и от гледна точка на обществен интерес това е един от най-важните проекти. Над 350 хил. души ежедневно използват столичното метро“, допълни той.

По време на днешната инспекцията стана ясно, че метрото до летището е готово на 99% и ще бъде пуснато в началото на април. Разклонението до Бизнес парка е на 96% и ще заработи най-късно в началото на май.

Проектът за разширение на метрото в София - Етап III се финансира със средства от Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. и е разделен на 2 участъка: Лот 1 Цариградско шосе – Летище София и Лот 2 ж.к. Младост 1 – Бизнес парк в Младост 4. Той е на обща стойност 407 млн. лв., като 215 млн. от тях са по линия на Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г. В обхвата на проекта са включени изграждането на 7.6 км метро линии и 7 нови метро станции.