Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020

Ивайло Московски: Близо 1,5 млрд. евро са изплатени по проектите на ОП „Транспорт“

22 януари 2015
Ивайло Московски: Близо 1,5 млрд. евро са изплатени по проектите на ОП „Транспорт“

Разплатени са около 1 милиард и половина евро на бенефициентите, което е близо 71% от средствата по Оперативна програма „Транспорт“. Това стана ясно по време на Годишния отчет за напредъка на програмата, който се проведе днес в София. Събитието беше открито от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ръководител на Управляващия орган на ОП „Транспорт“ Ивайло Московски. Министър Московски подчерта, че за този програмен период са рехабилитирани и изградени над 242 км железопътни линии и повече от 140 км автомагистрали са пуснати в експлоатация.

„Ще направим всичко възможно да не допуснем загуба на средства по програмата“, каза още министърът и допълни, че за тази цел трябва да бъдат усвоени още около 600 млн. евро до края на 2015 г., когато изтича крайният срок за допустимост на разходите по ОПТ. Министър Ивайло Московски отчете, че само за една година са пуснати в експлоатация пет големи инфраструктурни проекта – жп линията Михайлово - Калояновец, жп гара Пазарджик, обходният път на Враца, пътят Кърджали – Подкова, както и Речният информационен център в град Русе.

Заместник-ръководителят на Управляващия орган на ОП „Транспорт“ Галина Василева отчете, че вече е договорен целият финансов ресурс на програмата. „През 2015 г. се очаква да бъдат пуснати в експлоатация 260 км жп линии и 125 км автомагистрали“, обобщи Галина Василева. По думите й въпреки изоставането на автомагистрали Струма и Марица те ще бъдат успешно завършени преди края на годината. Изграждането на интермодален терминал в Пловдив и модернизацията на жп гарите в София и Бургас също се очаква да бъдат приключени навреме.

Изградени са 13 нови станции на столичното метро и 13 км нови метро линии, а изграждането на новите участъци върви с много добри темпове и основните строителни дейности по тях са вече приключили, каза Василева. Тя допълни, че след пускането на I и II етап от подземната железница, само за миналата година столичното метро е отчело 35 млн. пътувания.

В събитието взеха участие представители бенефициентите по програмата, както и на изпълнителната и местната власт, неправителствени организации, експерти и др.

36_3.jpg 28_2.jpg 25_4.jpg PLA_17700.jpg PLA_2013.jpg PLA_1870.jpg

 

 

 pptx.gifГодишно информационно събитие за отчитане на напредъка в работата по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013.pptx (5.98 MB)