Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020

Министър Данаил Папазов: Инвестираме близо 4 млн. лв. за изграждане на бреговите центрове във Варна и Бургас

17 април 2014
Министър Данаил Папазов: Инвестираме близо 4 млн. лв. за изграждане на бреговите центрове във Варна и Бургас

Инвестираме близо 4 млн. лв. за изграждането на два брегови центъра за наблюдение на корабния трафик във Варна и Бургас. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на официалното стартиране на строителните дейности на обекта в град Варна. На събитието присъстваха и министърът на външните работи Кристиан Вигенин, председателят на Комисията по регионална политика и местно самоуправление на Народното събрание Борислав Гуцанов, областният управител на Варна Иван Великов, кметът на Община Варна Иван Портних, генералният директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” Ангел Забуртов, представители на морската общественост и др.

„След миналата рекордна година за пристанище Варна, първото тримесечие на тази година отново ни дава повод да бъдем оптимисти”, каза Данаил Папазов. По думите му до средата на месец април дружеството е обработило около 2,5 млн. тона товари, което е с над 2 % повече от постиженията през същия период на предходната година.

„Резултатите показват, че всяка инвестиция в пристанище Варна е обоснована“, заяви министърът и допълни, че в момента се работи по проекта за възстановяване на проектните дълбочини на пристанище Варна и за обновяване на пристанищната техника.

Строителството на двата брегови центъра трябва да приключи до края на тази година. Те са част от трета фаза на проект „Информационна система за управление на трафика на плавателните съдове (VTMIS)”, финансиран по ОП „Транспорт 2007 – 2013 г.”. Общата стойност на проекта е близо 40 млн. лв. След реализирането му ще бъдат разширени обхвата и функциите на действащите системи и ще бъде създадена единна национална морска информационна система.

В новопостроения брегови център – Варна ще бъдат разположени оперативен център за управление на трафика  Варна – VTS Center Varna, който управлява и наблюдава корабния трафик в морските пространства, оперативен център от българската част на Световната морска система за бедствие и безопасност – GMDSS Operating Center, както и национален център за електронен документооборот в морския транспорт.

varna_2.jpg  varna_3.jpg  varna_4.jpg  varna_5.jpg