ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Министър Московски: Над 17 млн. лв. са инвестирани в депото и завода за ремонт на столичното метро

16 януари 2013 A+AA-

Над 17 млн. лв. са инвестирани в разширеното депо и заводa за ремонт на столичното метро в Обеля. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на инспекция на обекта. На събитието присъстваха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на „Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев и др.

„Софиянци могат да бъдат горди с новото съоръжение, защото то отговаря на всички европейски изисквания и норми за безопасност”, каза министър Ивайло Московски. По думите му всеки лев, който е бил похарчен за изграждането на столичното метро може да бъде видян от всеки, а ползите от него се усещат от над 300 хил. пътници, които всеки ден ползват подземната железница.  

„В рамките само на този проект успяхме да изградим близо 7 км метро трасе, да закупим 18 нови метровлака и да модернизираме и разширим съществуващото депо на Метрополитен”, допълни Ивайло Московски. Той подчерта, че модернизираното депо отговаря на нарасналите нужди на софийския метрополитен след пускането в експлоатация на втория метродиаметър и разширението на първия.

„За поредна година Оперативна програма „Транспорт” е европейската програма с най-добри показатели в България”, каза министър Московски. По думите му предоставената безвъзмездна финансова помощ по нея e 98% от бюджета на програмата, а на бенефициентите са изплатени 1,718 млрд. лв., което е над 40% от предвиденото финансиране.

Разширението на депото в кв. Обеля се финансира чрез Оперативна програма „Транспорт” и е част от Етап II от проекта за разширение на метрото в гр. София, който включва двата изградени лота: Лот 1: „ж.к. Обеля – Надлез Надежда” (с дължина 4,15 км и 4 метростанции) и Лот 2: „ж.к. Младост І –бул. Цариградско шосе” (с дължина 2,2 км. и 2 метростанции). По същия проект бяха закупени и 18 нови метровлака. 

В ход е и работата по отсечката от бул. Цариградско шосе до летище София и в кратки срокове ще започне изграждането на отсечката от кв. Младост 1 до Бизнес парка в кв. Младост 4. Тези две отсечки са част от Етап III от проекта за разширение на метрото и също се финансират по ОП „Транспорт”. Новият проект бе одобрен от Европейската комисия в края на 2012 г.  

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...