ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Министър Ивайло Московски: Инвестираме над 136 млн. лв. за изграждането на метро връзката до летище София

21 ноември 2012 A+AA-
Министър Ивайло Московски: Инвестираме над 136 млн. лв. за изграждането на метро връзката до летище София

Над 136 млн. лв. се инвестират с помощта на Оперативна програма „Транспорт” за строежа на метрото от бул. Цариградско шосе до летище София. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на старта на проекта.

„Проектът ще допринесе за развитието на летище София, като спомогне за превръщането му в интермодален център”, каза министър Московски. „Сигурен съм, че всичко, което правим, в средносрочен план,  ще превърне аерогара София в по-атрактивно и конкурентоспособно европейско летище”, допълни Ивайло Московски. По думите му в началото на 2015 г. трябва да бъде завършена отсечката, която стартира днес и тази, която ще свързва ж.к. Младост 1 с Бизнес парка в ж.к. Младост 4.

 „През последните 3 години успяхме да построим цялото трасе от кв. Обеля до кв. Лозенец, разширихме първия метродиаметър и закупихме 18 нови метровлака. Това е и причината да получим подкрепа от Европейската комисия за строителството на тези отсечки”, допълни Ивайло Московски. По думите му столичното метро е сред примерите, които дава Брюксел за успешно изпълнен европейски проект.

Проектът за разширение на метрото в София се съфинансира със средства от Оперативна програма „Транспорт”. Отсечката от бул. Цариградско шосе до летище София е с обща дължина 5 км. и обхваща 4 нови метростанции. Разделена е на три позиции, като общата сума на договорите с изпълнителите е на стойност 136 075 630 лв.

На церемонията присъстваха министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на „Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев и др.  

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...