ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Министър Ивайло Московски: Над 1,5 млрд. лв. са реално разплатените средства по ОП „Транспорт”

16 ноември 2012 A+AA-
Министър Ивайло Московски: Над 1,5 млрд. лв. са реално разплатените средства по ОП „Транспорт”

Над 1,5 млрд. лв. са реално разплатените средства към изпълнителите на проекти по Оперативна програма „Транспорт”.  Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на брифинг днес. Събитието е част от  Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка за представяне на изпълнението и напредъка на оперативните програми, финансирани в България със средства от Структурните и Кохезионния фонд на ЕС. В брифинга участие взеха министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, началника на отдел „България” в ГД "Регионална и градска политика" Реналдо Мандметс и Филип Хат, началник на отдел „Румъния, България, Малта“ в ГД " Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“ на Европейската комисия.

„Към момента няма опасност от загуба на средства от ОП „Транспорт”, напротив – бюджетът на проектите, по които се работи, надхвърля финансовия ресурс на програмата”, каза министър Ивайло Московски. По думите му стартирането на повече проекти е било дадено като съвет от Европейската комисия, за да се навакса огромното закъснение, което е било допуснато преди 2009 г.

„Договорили сме над 96% от бюджета на програмата, а одобрените средства от Европейската комисия са над 1,2 млрд. лв. Тези пари реално са влезли в икономиката и са една от основните причини да се генерира растеж на Брутния вътрешен продукт”, отбеляза Московски. „В ситуация на криза, най-добрият начин за растеж е инвестицията. Реалните ефекти от реализацията на тези средства може да се види. Конкретният пример е софийското метро – над 350 000 души на ден използват подземната железница – проект с безспорен ефект върху обществото и околната среда”, каза Ивайло  Московски.  

„Продължаваме подготовката на проектите за следващия програмен период като основен приоритет е завършването на жп направлението от сръбската граница до турската и гръцката граници, както и връзката до Бургас, АМ „Струма” и третият лъч на метрото”, допълни министър Московски.

Физическият напредък по ОП „Транспорт” е факт, той е осезаем. Можем да говорим за километри положен път, влакове, железници. Това каза министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев на брифинга.  

 6_M2.jpg 4_M3.jpg 3_M4.jpg

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...