ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Катар се интересува от столичното метро

26 септември 2012 A+AA-

3_01.jpg Държавата Катар има сериозен интерес към българския опит в изпълнението и управлението на проекта за метрото в София. Това стана ясно при днешното посещение на министъра на местното самоуправление и планирането на Държавата Катар шейх Абдулрахман бин Халифа Ал Тани в столичното метро. Той бе придружаван от министърa на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България Ивайло Московски, а поводът за визитата в нашата страна е подземната ни железница. Официалните лица посетиха станцията при Националния дворец на културата, пътуваха с влак до Лъвов мост и разгледаха археологическите находки при станция „Сердика”.

Министър Ивайло Московски представи детайлите от работата по изграждането на подземната железница и акцентира, че в България е било постигнато безпрецедентно съотношение между цената за изпълнение и качеството на строителство. „През последните 3 години изградихме над 13 км от метромрежата заедно с 13 нови станции”, каза министър Московски. По думите му всяка метростанция е със своя собствена архитектура, като това създава автентичен облик на софийското метро. Катарската делегация бе впечатлена както от изградената метро мрежа, така и от археологическия комплекс при станция „Сердика”.  

Интересът към столичното метро бе заявен още при официалното посещение на министър-председателя на Република България Бойко Борисов и правителствена делегация в Катар през месец март тази година. На държавата от Близкия изток предстои да изгражда подземна железница и българският опит може да бъде използван в рамките на доброто двустранно сътрудничество. Министър Ивайло Московски акцентира и на добрата работа, която са свършили българските фирми като подизпълнители на обекта и ги препоръча на катарските си колеги.   

В рамките на днешната среща между министър Ивайло Московски и шейх Абдулрахман бин Халифа Ал Тани ще бъде представена и българската стратегия за развитие на транспортни обекти чрез механизмите на концесията.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...