ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Министър Ивайло Московски участва в церемонията по откриване на втория лъч на метрото

31 август 2012 A+AA-
Министър Ивайло Московски участва в церемонията по откриване на втория лъч на метрото

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски присъства днес на официалната церемония за откриването на втория лъч на софийското метро, който свързва кв. „Обеля” с кв. „Лозенец”. Обектът бе официално открит от президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и председателя на Европейската комисия Жозе Барозу в присъствието на министри, народни представители, експерти и др.

Проектът за разширението на метрото в столицата бе реализиран със средства от Оперативна програма „Транспорт” и e разделен на два етапа. Първият етап обхваща изграждането на основното трасе на новия метродиаметър – пътен възел “Надежда” – Централна жп гара - пл. Св. “Неделя” - бул. “Черни връх”. Трасето е общо 6,5 км и 7 метростанции. 

Двата лота включени в Етап II предвиждаха разширение на трасето на подземната железница от кв. „Младост 1” до бул. „Цариградско шосе” и от кв. „Обеля” до „Надлез Надежда”. Първата е в експлоатация от повече от 4 месеца, а връзката от Обеля се открива заедно с трасето до бул. „Черни връх”. По този начин общата дължина на столичното метро става 31 км с 27 метростанции.    

Благодарение на проекта, със средства от Оперативна програма „Транспорт”, бяха закупени и 18 метровлака, които ще обслужват новите трасета.

 otkrivane_2.jpg  otkrivane_5.jpg

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...