ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Нови метровлакове, закупени по Оперативна програма „Транспорт” ще обслужват пътниците на столичното метро

24 юли 2012 A+AA-
Нови метровлакове, закупени  по Оперативна програма „Транспорт” ще обслужват пътниците на столичното метро

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията  и ръководител на Управляващия Орган на Оперативна програма „Транспорт” Ивайло Московски участва на пускането в експлоатация на новите метровлакове, които бяха закупени със средства от Оперативна програма „Транспорт”.

На събитието присъстваха още кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на „Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев, инженери, проектанти и др.

„Първите 12 влака за метрото ще бъдат въведени в експлоатация до края на месец август, а останалите 6 – до края на месец ноември”, каза министър Московски. „Капацитетът на всеки от тях е 1100 пътника и са кооперирано производство между руския завод “Метровагонмаш” и японската фирма „Хитачи”, допълни той. По думите му новите влакове са много по-икономични, тъй като двигатели им са специално оборудвани и при движение по инерция и в спирачен режим работят като генератори. „В резултат разхода на електроенергия при тях е с около 25% по-малка от тази изразходвана от влакове с обикновени двигатели”, обясни Ивайло Московски.

 „Договорът за новите влакове е на стойност над 153 млн. лв. и се финансира по Оперативна програма „Транспорт”, допълни министърът. Той обясни, че доставките вървят по график и вече са доставени 8 влака, 2 се транспортират, а за други два тече процедура на приемане в завода на производителя.

 Министър Московски и кметът Фандъкова направиха и инспекция на строителните дейности на втория лъч на метрото. Те пропътуваха разстоянието между метростанция „Сердика” и метростанция „Надежда” и се запознаха с напредъка по обекта. „Към този момент е постигнато над 95% изпълнение в участъка Надежда – кв. Лозенец”, каза Ивайло Московски. По думите му и останалата част на трасето е във финална фаза на изпълнение и цялата линия от кв. „Лозенец” до кв. „Обеля” се очаква да  бъде пусната в експлоатация в края на август.

„Натрупаният опит и механизмът за закупуване на нови влакове ще бъде приложен и за БДЖ”  отбеляза министър Ивайло Московски. Според него проектът за столичното метро е показал, че когато е налице изградена нова инфраструктура, Европейският съюз би финансирал и закупуването на нов подвижен състав. „Надявам се токова успешно да се възползваме от финансиране и за нови влакове на БДЖ”, допълни той.

Проектът за разширение на столичното метро се финансира по Оперативна програма „Транспорт”.  В неговия първи етап е включен участъка „Надлез Надежда - пл. Св. Неделя - кв. Лозенец” с дължина 6,5 км и 7 метростанции. Срокът на строителство е 45 месеца. Участъкът „ж.к. Обеля - ж.к. Надежда - Надлез Надежда” е обособен като Лот 1 в Етап ІІ на проекта. Той е с дължина 4,15 км и 4 метростанции. Другият лот, който беше финансиран по ОП „Транспорт”, между кв. „Младост 1” и бул. „Цариградско шосе” е вече готов и пуснат в експлоатация.

 

 1_1.jpg  2_2.jpg 1_3.jpg 2_4.jpg 6.jpg 7.jpg 9.jpg

 

 

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...