ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Над 35% от линията Пловдив-Бургас е вече модернизирана за скорост от 160 км/ч

8 юни 2012 A+AA-

Над 35% от новата железопътна линия по направлението Пловдив-Бургас е изградена и ще позволява скорост от 160 км/ч след пускане в експлоатация. Проектът е сред най-големите инфраструктурни обекти в Старозагорска област. По него се модернизират 292 км. ж.п. линии (общ разгърната дължина на железния път) и се очаква да приключи през 2015 г. Напредъкът по проекта беше представен по време на форум за представяне на проектите по Оперативна програма „Транспорт” в областта, който се проведе в Стара Загора.

Модернизацията на линията до морето се изпълнява по ОП „Транспорт” и се очаква до края на годината да бъде пусната в експлоатация първата отсечка от нея. Представители на фирмата-изпълнител на обекта отчетоха, че вече са доставени 100% от строителните материали и са създали организация за успешно приключване на проекта. 

Участниците във форума обсъдиха ефекта от пуснатия в експлоатация пътен възел “Стара Загора”, който е първият готов обект от АМ “Тракия”. Те изразиха надежда през месец юли да бъде завършено и основното трасе от магистралата към морето. По проекта са сключени договори за строителство и надзор в размер на около 280 млн. евро с ДДС и се изграждат 115 км нов магистрален участък, разделен в три лота.

„Договорени са 92% от бюджета на програмата или над 1.843 млрд. евро“, отчете Галина Василева, директор на дирекция „Координация на програми и проекти” в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.  По думите й са изплатени близо 590 млн. евро или около 30% от целия бюджет, а около една четвърт от бюджета е възстановен от Европейската комисия.  

В рамките на форума бяха представени и другите проекти, които се изграждат по европейската програма. Към днешна дата са изградени 16 км ж.п. линии по проекта Свиленград-турска граница и се очаква той да приключи до края на годината. Интерес предизвика и другият голям обект, който се очаква да има ефект върху икономиката на областта – АМ „Марица”. От МТИТС отчетоха, че лот 1 е изпълнен на 11%, а лот 2 на 27%.  Очаква се те да бъдат завършени през 2013 г.

Дискутирани бяха и приоритетите за следващия програмен период както и възможността БДЖ „Пътнически превози” да получи европейско финансиране за закупуването на нови влакове. Към този момент очакванията са да бъде осигурено европейско финансиране на стойност около 300 млн. евро.

На форума взеха участие експерти от Национална компания „Железопътна инфраструктура”, Агенция „Пътна инфраструктура”, представители на „Трейс Груп Холд” АД и ДЗЗД „ДжиСиЕф – СК-13 – Трейс Рейлинфра Консорциум”, на изпълнителната и местната власт, медии и др.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...