ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Министър Ивайло Московски присъства на откриването на новата отсечка от столичното метро

25 април 2012 A+AA-
Министър Ивайло Московски присъства на откриването на новата отсечка от столичното метро

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов заедно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърa по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, председателя на Европейския съюз Херман ван Ромпой и кмета на Столична община Йорданка Фандъкова откриха днес новата отсечка от столичното метро. Трасето е дълго 2,4 км и свързва квартал Младост с Цариградско шосе.

Стойността на проекта е 121 807 485 евро, като в тази сума е включено и закупуването на 18 нови метровлакове. Изградени са две нови метростанции и буферен паркинг при Цариградско шосе, който може да събере 1 300 автомобили.

През месец май ще пристигнат първите 2 влака, които са част от общо 18-те поръчани по проекта. Доставките ще бъдат регулярни в следващите месеци, като до месец октомври всички ще бъдат на разположение на „Метропилитен" ЕАД. Предвижда се 6 от тях да оперират по трасето, което се открива днес, а останалите ще бъдат за втората линия.   

От бенефициента по проекта „Метрополитен" ЕАД отчитат, че поради добрата организация на работата средната стойност на 1 км готово метро от трасето е около 2 пъти по-ниска отколкото в други Европейски градове, а отсечката бе изградена без да се спира движението по натоварените булеварди „Александър Малинов" и „Андрей Сахаров".

Проектът за разширение на столичното метро се финансира чрез Оперативна програма „Транспорт" с безвъзмездна финансова помощ от Кохезионния фонд и съфинансиране на бенефициента. Благодарение на добрата работа по европейските фондове бе получено одобрение от Европейската комисия да бъде финансирано и изграждането на отсечката до летище София през този програмен период. Бенефициентът вече е стартирал тръжната процедура, като се очаква до 2014 г. столичното метро да стигне и до аерогарата. 

Снимки от събитието:

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...