ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Министър Ивайло Московски: Над 200 км магистрали и скоростни пътища се изграждат по ОП „Транспорт”

29 март 2012 A+AA-
Министър Ивайло Московски: Над 200 км магистрали и скоростни пътища се изграждат по ОП „Транспорт”

Над 200 км магистрали и скоростни пътища се изграждат и модернизират през този програмен период на Оперативна програма „Транспорт”. Това заяви министърът  на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на откриването на VII-та годишна конференция „Стратегическа инфраструктура, България 2012”.

„Докато преди няколко години говорихме за една магистрала, днес едновременно изграждаме три – АМ „Тракия”, АМ „Струма” и АМ „Марица”, каза министър Московски. По думите му благодарение на проектите, които се реализират, столичното метро вече разполага с над 30 км тунели. „Същевременно над 400 км железопътни линии в страната се модернизират, като след завършването им ще позволяват скорости от 160 км/ч”, допълни министърът.

Към днешна дата сключените договори по Оперативна програма „Транспорт” възлизат на над 3.2 милиарда лева или почти 84% от нейния бюджет, а разплатените средства са около 990 млн. лв.

Според Ивайло Московски качеството на проектите и свършената работа ще бъдат основния аргумент на България при договарянето на средствата за следващия програмен период на Оперативна програма „Транспорт”. „Водим активен диалог и имаме всички основания да се надяваме, че през него ще можем да се възползваме от европейско финансиране за закупуването на нов подвижен жп състав” каза министър Ивайло Московски. „Ако успеем да реализираме и проекта за модернизация на Централна жп гара в София, българският железопътен транспорт ще получи повече инвестиции отколкото за последните 20 години”, допълни той.

Като безспорен успех от последните години министър Московски открои включването на АМ „Хемус” като проект допустим за финансиране от европейските структурни фондове и стартирането на работата по отсечката на метрото до летище София. ”Надявам се страната ни да разполага с нужния финансов ресурс, за да изпълни всички набелязани цели до края на следващия програмен период”, каза той.

  1_New_Image4.jpgNew_Image3.jpg

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...