ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Министър Ивайло Московски и вицепремиерът Симеон Дянков откриха проекта БУЛРИС

18 октомври 2011 A+AA-
Министър Ивайло Московски и вицепремиерът Симеон Дянков откриха проекта БУЛРИС
На 18.10.2011 г., в гр. Русе, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма "Транспорт" Ивайло Московски и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков откриха първия етап от проекта за „Изграждане на речна информационна система в българската част на р. Дунав - Булрис".

"Без този проект България щеше да остане до голяма степен изолирана от останалите дунавски държави", каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията. По думите му така ще се подобри корабоплаването по река Дунав. „Информационната система позволява интегриран обмен на информация, която ще позволи до голяма степен товародатели, оператори, както и мениджъри на корабни компании да оптимизират своята дейност и да имат по-точна информация за движението на техните стоки и персонал по река Дунав", посочи той.

Според министър Московски речната информационна система ще създаде допълнителни условия за развитие на интермодалните терминали по българските пристанища. „Ако нашето правителство не беше ускорило реализацията на този проект и не го бе гарантирала със средства от националния бюджет, нямаше да изпълним европейските директиви", каза още министър Московски.

Проектът БУЛРИС е включен в Приоритетна ос IV на Оперативна програма „Транспорт" и вече има одобрена апликационна форма. Бенефициентът ДП „Пристанищна инфраструктура" разполага с бюджет от 18 млн. евро за целия проект. След проведена тръжна процедура за изпълнител по първа фаза бе избран „Обединение БУЛРИС 2009", който да изгради основната инфраструктура и разработването на компоненти на системата. Средствата предвидени за реализацията на тази фаза са 12 млн. лв. без ДДС. Към днешна дата успешно са приключили тестовете на всички подсистеми и изпитанията на пълната функционалност на интегрираната система, с което първият етап на фазата е напълно завършен.

Втора и трета фаза на проекта предвиждат построяването на нов речен информационен център в гр. Русе, както и разширяването на обхвата на услугите и въвеждането на нови сензори и внедряване на нови функции на информационната система. Това ще се случи до края на 2013 г.

Успешното завършване на този проект ще позволи България не само да изпълни изискванията на ЕС за подобряване на корабоплаването, но и да разшири възможностите си за модернизация на пристанищната инфраструктура, като предложи конкурентна транспортна услуга, привлече повече транзитни товари през своите дунавски портове и създаде условия за ускорено развитие на интермодалните терминали по протежението на реката.

 

 

4_3.jpg1_4.jpgM1.JPG

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...