ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Премиерът Бойко Борисов и министрите Ивайло Московски и Томислав Дончев, заедно с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, посетиха строителната площадка на втория метродиаметър на метрото в София

14 октомври 2011 A+AA-
Премиерът Бойко Борисов и министрите Ивайло Московски и Томислав Дончев, заедно с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, посетиха строителната площадка на втория метродиаметър на метрото в София

На 13.10.2011 г., министър-председателят Бойко Борисов и министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, заедно с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу посетиха строителната площадка на втория метродиаметър в София.
Официалната делегация на Европейската комисия разгледа новоизграждащия се „Античен комплекс Сердика", който беше разкрит по време на строителните работи по разширение на метрото в София в участъка „Пътен възел Надежда - Централна ж.п. гара - Св. Неделя - НДК - бул. Черни връх". Проектът се финансира от Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г., чийто Управляващ орган е дирекция "Координация на програми и проекти", Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
За да бъдат запазени археологическите находки, разкрити при изкопните работи, проектът бе преработен, а станцията на метрото, която се намира при ЦУМ, бе изградена по специален метод и се намира под нивото на античния комплекс.
Към момента по проекта за разширение на метрото в София в участъка „Пътен възел Надежда - Централна ж.п. гара - Св. Неделя - НДК - бул. Черни връх" е приключило изпълнението на конструктивната част на тунелния участък, като тунелопробивната машина достигна изходната шахта на бул. „Витоша" на 30 август 2011 г.
Метростанция 5 и метростанция 6 са завършени изцяло конструктивно. Изпълняват се архитектурни и инсталационни работи, като приключването им е планирано за края на месец ноември тази година. Предстои монтаж на асансьорите и ескалаторите.

1_M2.jpgM3.jpgM4.jpg

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...