ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Проведе се Десетото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г.

9 юни 2011 A+AA-

Под председателството на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на 7-8 юни се проведе десетото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Транспорт".
По време на редовното заседание на Комитета за наблюдение бе отчетено, че по ОП "Транспорт" са договорени над 2 милиарда лева към днешна дата. Сумата на договорените средства представлява 53 % от общия бюджет на програмата. От тях 10% вече са изплатени на бенефициентите. Голям ръст на договорените средства има по първа приоритетна ос, от която се финансират железопътните проекти - те са достигнали 78% от бюджета на оста, като очакванията са до края на годината да се постигнат 100%. 39 % са договорени за пътните проекти, а 88% за интермодалния транспорт.
По време на форума бяха представени и приоритетните проекти на бенефициентите за следващия програмен период. Национална компания "Железопътна инфраструктура" определи като свой основен приоритет завършването на направлението Драгоман-София-Пловдив-Свиленград, в частта, която няма да бъде изпълнена през този програмен период. Паралелно с това продължава подготовката и на мащабния проект Видин-София.
Агенция "Пътна инфраструктура" отново потвърди целта си да бъдат завършени седем магистрали и седем скоростни пътя до края на следващия програмен период. Третият лъч на метрото вече има избран изпълнител за проектиране и най-вероятно след 2013 г. ще започне физическото му изпълнение.
Представителите на Европейската комисия поздравиха българската страна, че АМ "Хемус" вече е част от общоевропейските коридори, но посъветваха бенефициентите внимателно да приоритизират целите си за следващия програмен период. Министър Ивайло Московски напомни, че България е единствената страна, през която преминават пет транспортни коридора, което е сериозен ангажимент, но и основание да настояваме за сериозно финансиране.
На форума бяха поканени и потенциални бенефициенти за следващия програмен период - "Холдинг БДЖ" ЕАД и Изпълнителна агенция "Морска администрация". Те представиха предпроектните си идеи, като БДЖ отново потвърди необходимостта от европейско финансиране за нов подвижен състав.
В заседанието на Комитета за наблюдение взеха участие представители на Европейската комисия, на изпълнителната и местната власт, както и неправителствени организации и синдикати.

moskovski_KN_OPT2.jpg

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...