ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Генералният план за транспорта бе представен на работен семинар

9 юли 2010 A+AA-
Генералният план за транспорта бе представен на работен семинар

Развитието на транспортната инфраструктура до 2030 година бе обсъдено днес при представяне на проекта за Общ генерален план на транспорта. При откриването на публичното обсъждане заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ръководител на ОП „Транспорт" Ивайло Московски заяви, че планът трябва да бъде база за програмиране на всички бъдещи инфраструктурни транспортни проекти, които ще бъдат финансирани по европейски програми, държавен бюджет или публично-частни партньорства.

При изготвянето на генералния план за транспорта са били проучени 134 потенциални проекта, като 56 от тях са избрани за включването в обхвата на Генералния план. Проектите обхващат всички видове стратегически транспорт:

  • Автомобилен транспорт - 17;
  • Железопътен транспорт - 14;
  • Пристанища и водни пътища - 15;
  • Въздушен транспорт - 5;
  • Интермодални съоръжения - 5.

Няколко инфраструктурни проекти, които попадат в обхвата на трансевропейската транспортна мрежа, са очертани като приоритетни за България: От границата ни със Сърбия до Турция; от Македония до Черно море, Румъния/Видин/ - Гърция /Кулата/, Румъния /Русе/ - Гърция /Маказа/; София - Варна водните пътища по Дунав и Черно море, околовръстният път на София.

Шест милиарда евро инвестиции в нова или подобряване на съществуваща инфраструктура за автомобилен и железопътен транспорт, препоръчва фирмата, изготвила плана. В резултат на намаляване на времето за пътуване с автомобил и влак, се очакват икономии в размер на 7.4 млрд. евро.

Генералният план е подготвен от АЕКОМ - България. Договорът се финансира по от Европейския фонд за регионално развитие и национално съфинансиране чрез проект по оперативна програма „Транспорт". Разработването на плана е възложено от транспортното министерство през 2008 година.

В семинара взеха участие представители от Европейската комисия, Министерски съвет, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, столична община, бенефициентите на ОП „Транспорт", неправителствени организации.

Представянето на Общия генерален план за транспорта можете да изтеглите оттук.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...