ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Представители на Европейската комисия посетиха строителните площадки от втори метродиаметър

9 юни 2010 A+AA-
Представители на Европейската комисия посетиха строителните площадки от втори метродиаметър

Представители от Генерална дирекция „Регионална политика" на Европейската комисия посетиха днес строителните площадки по проекта за разширение на метрото в гр. София, финансиран от ОП „Транспорт".

Жолт Тошеги и Йерон Ван Ол направиха оглед на метростанция 10-II („Свети Наум"), тунела под бул. „Черни връх", както и на стартовата шахта за тунелопробивната машина, в близост до пътен възел „Надежда".

Изпълнителният директор на „Метрополитен" ЕАД инж. Стоян Братоев запозна представителите на ЕК с методите на работа и дейностите, извършени до момента по проекта. В началото на месец юни 2010 г. изпълнението на проекта се осъществява по график, като физическото изпълнение е достигнало 35%, а финансовото - 30%.

Представителите на ЕК коментираха, че Проектът за разширение на метрото в гр. София е добър пример за това как се работи по европейски инфраструктурни проекти. По време на проверката те се убедиха, че се спазват всички изисквания за строителството, работите се изпълняват в срок, като е реализиран значителен напредък, без да се прави компромис с качеството. Представителите на Европейската комисия изразиха своето удовлетворение от факта, че имат възможност да се уверят на място за постигнатия напредък, да видят реално осъществените дейности на проекта.

На визитата присъстваха още ръководителят на проекта инж Кирил Зайков, както и представители на изпълнителите - ръководителят на Обединение „Метро Трейс" Цветан Цонев и Директорът на проекта от страна на „Доуш Иншаат Ве Тиджарет" АД Ертан Япъджъ.

Вторият метродиаметър е разделен на две части - от „Надежда" до бул. „Патриарх Евтимий" и от „Патриарх Евтимий" до „Черни връх". Първата част е с дължина 3,8 км, а втората- 2,6 км. С реализацията на изключително важните участъци ще се осигури мощен, скоростен, извън-уличен, масов градски транспорт по едно от най-натоварените направления на столицата и ефективни интермодални връзки с главните транспортни възли на града, обясни инж. Братоев.

След финализирането на втори метродиаметър и извършваното паралелно строителство от Столична община се предвижда, метрото в гр. София през 2012 г. да има две линии, с обща дължина около 31 км и да превозва дневно над 420 хиляди пътници.

Проектът за разширението на метрото в гр. София е на стойност 247 млн. евро, като 185 млн. евро са от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма „Транспорт", 28 млн. евро - от Националния фонд, 62 млн. евро - от Столична община и 49 млн. евро от бенефициента „Метрополитен" ЕАД.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...