ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Приоритет за българското правителство е разширението на софийското метро

13 декември 2007 A+AA-

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев и заместник-кмета по транспорт на Столична община Велизар Стоилов се запознаха днес с темповете на строеж на участъка между метростанции 8 и 9 - Ректората на Софийския университет и „Стадион Юнак". По време на огледа министър Мутафчиев заяви, че този проект е приоритетен на българското правителство. Участъкът от метростанция 9 до метростанция 12 (Младост) се финансира от държавния бюджет. За 2007 година са отпуснати от държавния бюджет допълнителни средства в размер на 27 млн. лв.

Министър Мутафчиев подчерта, че разширението на софийското метро е сред първите проекти, които ще бъдат реализирани по Секторна оперативна програма „Транспорт". Тя включва участъците от метростанция 12 (Младост) до метростанция 23 (Терминал 2 на Летище София - клон 1) и „Пътен възел Надежда - Централна жп гара - пл. „Света Неделя" - бул. „Патриарх Евтимий" - бул. „Черни Връх" (клон 2). Общата стойност на двата клона е 185,19 млн. евро.

Според заместник-кмета Велизар Стоилов участъкът между метростанциите 8 и 9 ще бъде завършен в края на 2008 г., но официално ще влезе в експлоатация през месец март/април 2009 г.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...