ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Създава се смесена българо-румънска работна група

22 януари 2010 A+AA-

Засилване на сътрудничеството по проекта за подобряване на корабоплаването в критичните участъци от река Дунав - Батин и Белене - бе основна тема на срещата в Букурещ между заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и Константин Даскалу, държавен секретар в Министерството на транспорта и строителството на Румъния. Двамата се договориха да бъде създадена работна група от двете страни, която да работи за изпълнение на проекта в рамките на програмния период на ОП „Транспорт". Бе посочен и бенефициентът от румънска страна - AFDJ, която има сродни функции с българския - ИА „Проучване и поддържане на река Дунав".

В рамките на срещата бяха обсъдени и други проекти, които ще подобрят корабоплаването по река Дунав. Ивайло Московски и Константин Даскалу се договориха двете страни да подготвят и съгласуват позициите си за включване на подобни проекти за периода 2014-2020 г.

Проектът за подобряване на корабоплаването в българо-румънския участък на р. Дунав при островите Батин и Белене е с индикативна стойност 138 млн. евро. От тях 117,3 млн. евро са от Европейския фонд за регионално развитие, а 20,7 млн. евро - национално съфинансиране. Дейностите по проекта включват подобряване на безопасността на корабоплаването по р. Дунав, който е част от коридор VII, както и подобряване на навигационните условия в двата критични участъка на реката. Проектът е от общ интерес за двете държави, като от българска страна дейностите ще се финансират по ОП „Транспорт", а предпроектните дейности от румънска страна са по ИСПА.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...