ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

УО на ОПТ представи напредъка в изпълнението на ОП „Транспорт” през 2009 г.

20 декември 2009 A+AA-
УО на ОПТ представи напредъка в изпълнението на ОП „Транспорт” през 2009 г.

Напредъкът по Оперативна програма „Транспорт" за 2009 г. беше представен вчера, 19 декември, на информационен семинар, организиран от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Форумът бе открит от заместник-министър Камен Кичев, който съобщи, че към този момент са одобрени 36 апликационни форми за кандидатстване по ОП „Транспорт". Общата им стойност е близо половин милиард лева (460 320 555,40 лв.). Сред тях са проектът за разширение на метрото в София, както и проектът за електрификация и реконструкция на железопътната линия Свиленград - турска граница.

Въпреки голямото забавяне, което заварихме успяхме да подготвим и стартираме, за около четири месеца, тръжните процедури за рехабилитация на железопътната линия Пловдив - Бургас, проектирането и изграждането на Лот 2 на автомагистрала „Тракия", както и изграждането на информационна система на р. Дунав, заяви още Камен Кичев.

Даваме си сметка, че прозрачността при организирането на обществените поръчки, е от ключово значение както за повишаване на общественото доверие, така и за отношенията с европейските ни партньори. Затова и министерството полага огромни усилия да ги направи максимално открити. Правилна стъпка в тази посока бе подписаният преди няколко дни Меморандум за сътрудничество с представители на гражданското общество - „Обединени сдружения за граждански контрол". Целта ни е да защитим ефективното разходване на публични средства - както на българския, така и на европейския данъкоплатец, каза в заключение заместник-министър Кичев.

В рамките на форума бе представен детайлно всеки проект, който се реализира в рамките на оперативната програма. Лектори бяха представители на Национална компания „Железопътна инфраструктура", Агенция „Пътна инфраструктура", „Метрополитен" ЕАД и Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура".

Участие в дискусиите взеха началникът на отдел „Разплащане", дирекция „Координация на програми и проекти" към МТИТС Василка Портокалска, изпълнителният директор на „Метрополитен" ЕАД инж. Стоян Братоев, заместник-генералният директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура" Георги Генчев, директорът на дирекция „Изпълнение на проекти по ОП „Транспорт", Кохезионен фонд" към Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Василка Костадинова и началникът на отдел „Интеграционна политика" към Национална компания „Железопътна инфраструктура" Венета Пеева.

 

Презентациите на участниците можете да видите тук.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...