ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Европейската комисия одобри финансирането на първия голям инфраструктурен проект на България по Оперативна програма „Транспорт”

28 септември 2009 A+AA-

С Решение на Европейската комисия от 22 септември 2009 г., е одобрен за финансиране първият голям инфраструктурен проект на България по Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г. - „Разширение на метрото в София" („Пътен възел „Надежда" - Централна жп гара- пл. „Света Неделя" - бул. „Черни връх").

Съгласно европейските изисквания, големите инвестиционни проекти в транспортния сектор на стойност над 50 млн. евро, които кандидатстват за финансиране от европейските фондове, подлежат на оценка и одобрение от Европейската комисия.

На 6 ноември 2008 г. Управляващият орган на Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г. одобри формуляра за кандидатстване за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на „Метрополитен" ЕАД за проекта за разширение на софийското метро. Формулярът за кандидатстване, заедно със съпътстващите документи беше изпратен в Европейската комисия за одобрение чрез Централното координационно звено в Министерството на финансите.

Общият бюджет на проекта е на стойност 379, 12 млн. евро. Договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е на стойност от 185, 19 млн. евро, от които 157,41 млн. евро е съфинансирането от Европейския фонд за регионално развитие.

Проектът обхваща изграждането на липсващата централна отсечка от ІІ метродиаметър между Пътен възел „Надежда" до бул. „Черни връх" в кв. „Лозенец", която ще подобри транспортните връзки в една от най-натоварените зони в столицата. С разширението на метрото в гр. София, скоростта на придвижване с надземен транспорт от 8-10 км/ч, дължаща се на големите задръствания и ограничения капацитет на градската транспортна мрежа, се очаква да се увеличи 5-6 пъти. С предвидения капацитет от 150 пътника в един метро вагон и минимален интервал между композициите от 90 секунди, транспортният капацитет на ІІ метродиаметър ще достигне 24000 пътника на час в едната посока.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...