ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Оперативна програма „Транспорт” ще бъде подписана на 27 ноември 2007 г.

23 ноември 2007 A+AA-

Оперативна програма „Транспорт" ще бъде подписана в 10.00 часа на 27 ноември 2007 г. в Брюксел. Документът ще бъде подписан от комисаря по регионална политика на Европейската комисия Данута Хубнер в присъствието на министъра на транспорта Петър Мутафчиев. По този начин ще бъде обявен и официалният старт на Оперативна програма „Транспорт", която вече е одобрена официално от ЕК.

По същото време ще бъде подписана и Оперативна програма „Околна среда" в присъствието на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров. От българска страна на церемонията по подписването ще присъстват още и министърът на финансите Пламен Орешарски, и българските депутати в Европейския парламент.

***

Припомняме ви, че преговорите между Министерството на транспорта на Република България и Европейската комисия (ЕК) за одобрението на Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г. приключиха на 22 октомври 2007 г.

Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. /ОПТ/ е разработена в тясно сътрудничество със заинтересованите организации и институции и е една от седемте оперативни програми, чрез които България ще усвоява средства от фондовете на ЕС. ОПТ е оперативната програма с най-голям бюджет в България - 2 003 481 163,68 евро.

Чрез програмата ще се финансират инфраструктурни проекти в секторите - железопътен и пътен транспорт, комбиниран транспорт, морски и вътрешноводен транспорт. Сред ключовите за развитието на националната транспортна инфраструктура проекти са: модернизацията на железопътната линия Видин - София, изграждането на автомагистралите Струма и Марица, разширението на софийското метро, изграждането на Интермодален терминал в София. Реализирането на тези и другите проекти от програмата ще допринесат за повишаване на безопасността и комфорта при пътуване. Също така изграждането на нови и модернизирането на съществуащите инфраструктурни обекти ще намали времето за пътуване и превоза на товари. Една от специфичните цели, поставени пред програмата, е балансиране на използването на отделните видове транспорт. Успешното изпълнение на ОПТ ще има основен принос за интегрирането на националната транспортна мрежа в тази на ЕС.

Фондовете, чрез които ще се съфинансират проектите, са Кохезионният фонд и Европейският фонд за регионално развитие.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...