ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Разширението на метрото от бул. „Патриарх Евтимий” до „Черни връх” ще заработи до 2012 г.

23 март 2009 A+AA-

До 2012 г. разширението на метрото ще заработи. Това заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев, който заедно със столичния кмет Бойко Борисов направи днес проверка на място на напредъка на строежа на метрото в отсечката бул. „Патриарх Евтимий" - НДК - бул.„Черни връх". Мутафчиев допълни, че до 2010 г. бул. „Черни връх" ще бъде пуснат за движение. Това ще стане с 4 месеца по-рано от планираното,  увери инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен" ЕАД. „Където държавата може да помогне, го прави", каза Мутафчиев.

Той допълни, че това е първият голям инфраструктурен проект, одобрен на национално ниво, чиято Апликационна форма е изпратена през декември миналата година за одобрение в ЕК.

Министърът информира, че на 2 март 2009 г. в Управляващия орган е получено уверение от страна на Европейската комисия, че Апликационната форма отговаря на основните изисквания ще се пристъпи към следващия етап на детайлна оценка.  

Очакваният социално-икономически ефект от реализацията на проекта възлиза на около 55 млн. евро годишно.

Проектът за разширение на метрото в София е предвиден за финансиране от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програмата „Транспорт" 2007-2013 г. по приоритетна ос 3 „Подобряване на интермодалността на превозите на пътници и товари".

Максималната стойност на безвъзмездната финансова помощ от ОП „Транспорт" е 185,19 млн. евро. Реалната обща стойност на проекта, съгласно сключените договори за изпълнение 247,146 млн. евро. Допълнителното финансиране на проекта, в размер на 61,952 млн.евро, е осигурено от Столична община.

Участъкът, включен в проекта, е с дължина 6,4 км и 7 метростанции. Трасето обхваща едно от най-натоварените направления на града и свързва централната градска част с основните транспортни възли на столицата - централна гара и централна автогара, основните входно - изходни артерии, както и с първата линия на метрото и с големите жилищни комплекси.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...