ПроектиМедииКонтактиОперативна програма "ТРАНСПОРТ" 2007-2013

Начало / Новини

Министър Мутафчиев ще направи проверка за напредъка на проекта за разширение на метрото в София

20 март 2009 A+AA-

На 23 март 2009 г., понеделник, от 12.30 часа министър Петър Мутафчиев и кметът на Столична община Бойко Борисов ще проверят на място ефективния старт на изграждането на отсечката: Бул. „Патриарх Евтимий" - НДК - бул. „Черни връх" от проекта за разширение на софийското метро.

Проверката ще бъде извършена на строителната площадка на обекта до х-л Хемус, кръстовището на бул. „Черни връх" и бул. „Арсеналски", където започва изграждането на стартовата шахта, от която ще се строи метротунелът.

В отсечката: „Бул. „Патриарх Евтимий" - НДК - бул. „Черни връх" ще се изградят тунели с дължина 2,6 км и 3 метростанции. Избраният изпълнител Обединение „Метро Трейс"  е сключил договор на стойност 141 960 000 лв. с „Метрополитен" ЕАД за изграждане на участъка и трябва да завърши обекта до края на 2012 г.

Проектът за изграждане на разширението на софийското метро по трасето: „Пътен възел Надежда - Централна ж.п.гара - пл. Св.Неделя - НДК - бул.Черни връх" е предвиден за финансиране от ОП „Транспорт" с индикативен бюджет от 185,19 млн. Евро. Безвъзмездната финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие е на стойност 157,41 млн.евро.

На 6 ноември 2008 г. Управляващият орган на Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г. одобри формуляра за кандидатстване за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на „Метрополитен" ЕАД за проекта  за разширение на софийското метро. Апликационната форма е процедирана към ЕК за одобрение. Съгласно европейските изисквания, големите инвестиционни проекти в транспортния сектор на стойност над 50 млн. евро, които кандидатстват за финансиране от европейските фондове, подлежат на оценка и одобрение от Европейската комисия.  

Изграждането на разширението на метрото в София налага промени в движението на градския транспорт. Подробна информация за изменението в маршрутите може да намерите тук.

YouTube icon Instagram icon google plus icon

Новини

НОВА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА НА ОПТТИ +

13 март 2019

Нова интернет страница на ОПТТИ https://www.eufunds.bg/bg/optti

От началото на 2019 г. актуалната информация за Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ) се публикува в под-сайт Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" на Единния информационен портал на европейските структурни и инвестиционни фондове www.eufunds.bg.

В следващия програмен период с европейско финансиране метрото ще свърже центъра с кварталите Левски и Слатина +

19 декември 2018

Днес беше проведена инспекция на две от бъдещите метростанции от Етап I на Линия 3 на метрото в София – метростанция „Бул. „България“ и метростанция „Красно село“, и участъка между тях. Това е първият участък от Етап...

Лот 3.3. на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански беше открит предсрочно +

17 декември 2018

Днес официално бе открит Лот 3.3 на АМ „Струма“ между Кресна и Сандански. Участъкът е с обща дължина 23,6 км и е част от проект „Автомагистрала „Струма” – Лот 3.1, Лот 3.3 и тунел Железница“ С...